10 факта за древния град Петра

Петра е древен град, намиращ се в днешна Йордания. В продължение на стотици години той остава непознат за западния свят, докато през 1812 година швейцарският изследовател Йохан Буркхарт не преоткрива забравената Петра. Градът е разположен сред скалисти каньони и планини, а някога бил процъфтяващ търговски център и столица на империята на набатеите. Няма друг град, нито друго място е света, което да прилича на Петра. Тя е единствена по рода си, което й дава статута не само на национално, но и на световно богатство.

Поради ниските цени на самолетните билети у нас, Петра се оказва изключително популярна дестинация сред българските туристите.

Ето няколко любопитни фактa за древния град.

1.Името Петра произлиза от гръцката дума „петрос“, която означава скали. То е известено още като Ал-Батра на арабски.

2.През първите векове преди новата ера се смята, че Петра е бил дом на 20 000 – 30 000 души и е бил важен търговски град. След това е ненаселен повече от пет века, докато не е преоткрит от швейцарски изследовател през 1812 година, откъдето идва и името„Изгубеният град“.

3.Петра е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство през 1985 г., както и в едно от Седемте чудеса на света през 2007 г.

4.Петра претърпява тежки земетресения и се смята, че
през 363 г. около половината от града е разрушен. Това е довело до нападение и кражба на артефакти от обекта.

5.Петра е мястото на редица холивудски филми, включително Индиана Джоунс и Мумията се завръща. Мястото е включено и в телевизионни програми, музикални клипове и дори видеоигри.

6.Смята се, че Петра е създадена през 312 г. пр. Хр., Което го прави един от най-старите градове в света.

7.Петра се нарича още„Розовият град“ поради цвета на скалите, които придобиват червено-розов оттенък при залез и изгрев.

8.Използвайки сателитни изображения, през 2016г. археолозите откриха голяма и неизвестна досега монументална структура, заровена под пясъците на Петра.

9.Петра е огромен град с гробници, паметници и свещени структури, издълбани в каменни скали. Градът има около 800 издълбани гробници и заради това се наричат «Кралските гробници»

10.Входът в град Петра е с тесен проход, прорязан през пясъчника в резултат на години дъжд и вятър. Този пасаж е известен като „Siq“, което просто означава „ждрело“.

Магдалена Митева

About Магдалена Митева

View all posts by Магдалена Митева →