10 интересни факта за едни от най-известните забележителности

Около наклонената кула в Пиза има много загадки, включително кой я е построил. Забележителността е строена в продължение на 200 години и затова не е ясно кой е главният архитект. Един от кандидатите, който историците смятат, че я е построил, е Диотисалви – той е проектирал баптистерията, разположена до кулата, която е построена в същия стил.

На ходилото на Статуята на свободата има счупена верига, но повечето посетители не знаят причината за това. Французите я слагат през 1886 г. за нейната 100-годишнина от Американската революция. Счупената верига символизира отмяната на робството, наложено по време на гражданската война. Статуята също изобразява свобода и демокрация.

Името Биг Бен не се отнася за самата кула, а само за камбаната. Структурата, която държи камбаната има свое име-кулата Елизабет, и никой не знае със сигурност, в чия чест камбаната е наречена Биг Бен. Една от теориите гласи, че тя е кръстена на Бенджамин Граф, шампион в тежка категория на бокс.

Има много копия на известната Мона Лиза на Леонардо да Винчи, но експертите смятат, че има и друга картина от самия да Винчи. Смята се, че другата картина е от друга гледна точка и най-вероятно е по-ранна версия на шедьовъра.

Големият сфинкс в Гиза е най-старата статуя в света и първоначално е бил по-колоритен и богато украсен. Единственият цвят, който остава днес, стои зад едно от ушите му. Много хора вярват, че статуята първоначално е имала главата на лъв и че човешката глава е била издялана върху нея много години по-късно. Това се дължи на различните пропорции на малката глава и гигантското тяло.

По време на строителството на моста Голдън Гейт, Военноморските сили искали да бъде боядисан в черни и жълти ивици, така че да се вижда в мъглата. Архитектът, работещ на моста, Ървинг Мороу, убедил флота да го нарисува тъмно оранжево, така че да може да се вижда по всяко време и да му придава по-привлекателен външен вид.

Все още откриват неизвестни части от Великата китайска стена. През последното десетилетие археолозите са намерили някои от най-северните участъци, които предстои да бъдат идентифицирани, стоящи в и на границата на днешна Монголия.

Гътзън Борглум, архитектът на планината Ръшмор, е искал да създаде тайна стая, където бъдещите посетители биха могли да намерят записи и информация за историята на Америка в скалата. За тази цел той строи пещера зад главата на Ейбрахъм Линкълн, но умира, преди да успее да я довърши. През 1998 г. в пещерата са поставени копия от исторически документи и мемоари на американските президенти, които сега служат като капсула на времето.

Дизайнерът на Айфеловата кула-Гюстав Айфел, си строи апартамент на последния етаж. Апартаментът разполага с кухненски бокс, баня, две спални и хол, а той често го използва за гости. Веднъж Томас Едисън посещава апартамента и днес служи като музей, пълен с восъчни фигури на Айфел и Едисон.

Маттерхорн в Дисниленд е първото тунелообразно скоростно влакче и е направено по модела на планина в Алпите в Швейцария. Вътре на тавана на върха на планината има баскетболен обръч, където екипа прекарва свободното си време между смените или когато времето е лошо.

Магдалена Митева

About Магдалена Митева

View all posts by Магдалена Митева →