10 котки в изкуството, които всеки човек би заобичал

1.Луи Уейн- Ергенско парти

Луи Уейн и котките му заслужават отделна статия. Уейн е един от най-популярните английски илюстратори. Роден през 1860 г., той става суперизвестен за антропоморфните си изображения на котки. Както отбелязва английският писател Х.Г. Уелс, „Той е изобретил котешки стил, котешко общество, цял котешки свят”. Работата е там, че Уейн е бил психично болен и вероятно е имал шизофрения, която може да е причина за манията му към котки. Той става известен като водещ авторитет по отношение на всички котки и е избран за президент на Националния клуб за котки. Осъжда състезанията по котки и участва в няколко благотворителни организации за животни. Работил е почти тридесет години, понякога произвеждайки до няколко стотин рисунки годишно – които все още забавляват всеки любител на изкуството.

2. Франц Марк – Бялата котка

Франц Марк е известен със своите изображения на брилянтно оцветени животни – коне, кучета и разбира се, котки. През 1911-12 Марк показва своите произведения в Мюнхен. Неговите картини на котки илюстрират животните в естественото им състояние на сън. Някои от известните му картини на котки показват котки на жълта възглавница, две котки синьо и жълто, кошница за котки и котки на червена кърпа. За него животните са идеалният символ на чистота, истина и красота и той вярва в символиката на цветовете – синьото означава духовност и мъжественост, жълто женско щастие, а червеното представлява насилие.

3. Хирошиге II – Бяла котка, играеща с връв

Това е доста необичаен фен печат, проектиран от Хирошиге II, който често следи стила и дизайна на неговия изключително успешен наставник, който, разбира се, също се нарича Хирошиге. Този печат отразява уникалния подход на Хирошиге II. Той показва близкото наблюдение на една домашна котка. Тази сладка и пухкава бяла котка бобтейл хапе синя връв. Задните крака са притиснати към земята и бобтейла изглежда готов да се нахвърли. Ако сте собственик на котка, познавате лицето на тази котка много добре!

4. Сюзан Валадон – Рамину

Сюзан Валадон е френски художник. През 1894 г. тя става първата жена художник, приета в Société Nationale des Beaux-Arts. Валадон рисува натюрморти, портрети, цветя и пейзажи, които се отличават със силна композиция и живи цветове. Въпреки това, тя е най-известна с откровените си женски актове, които изобразяват женските тела от гледна точка на жената. Тя също е любителка на котки и често рисува котките си, особено любимата ѝ Рамину.

5. Пабло Пикасо – Котка, уловила птица

Произведението на Пикасо е създадено в няколко версии през 1939 г. – годината на избухването на войната. Както самият Пикасо си спомня: „Темата ме обсеби, не знам защо“. Птицата отчаяно се бори да се освободи от притежанието на мъчителя си. Нищо не облекчава ужаса на сцената. Това е образ на ежедневието, взривен до апокалиптични пропорции. Котката отлага възможно най-дълго убиването на птицата- колкото по-дълго го прави, толкова по-дълго е в абсолютна власт.

6. Мин Жен- Черната котка

Мин Джън е китайски художник и дърворезбар, роден в Нанчан, Дзянси, който прекарва по-голямата част от живота си в китайския град Хубей. Той е известен с това, че рисува човешки фигури и от време на време рисува с пръст. Той е сираче в ранна възраст и понякога е свързан с Осемте ексцентрици от Янгжу, което е името на група от осем китайски художници, активни през 18-ти век, които са били известни в династията Цин.
Трудно е да се намери някаква информация за тази великолепна дебела котка, но може би просто не са необходими коментари. Тя току-що е изяла цялата храна за котки в света и сега е щастлива. 🙂

7. Барт ван дер Лек – Котката

Барт ван дер Лек е известен главно като съосновател на списанието De Stijl. През 1916 г., подобно на Пит Мондриан, той избира абстракция в работата си и използва основните цветове на червено, жълто и синьо. Този избор е предшестван от търсенето на нов визуален идиом. По време на посещението си в Париж, той е впечатлен от класическото египетско изкуство в Лувъра. Вдъхновен от това, той разработи стил с много опростени форми и трезви цветове. Следователно, в „Котката“, Ван дер Лек изобразява животното както отстрани, така и в профил, и използва само черно, бяло, червено и оранжево.

8. Маргарита Жерар – Обядът на котката

Маргарита Жерар е известна с това, че прави маслени картини и офорти с подкрепата на зет си, великия Жан-Хоноре Фрагонар и може би именно той я убеждава да добави котки към нейните композиции- той също е известен с това. Като художник по жанр, Жерар се фокусира върху изобразяването на сцени от интимния домашен живот. Въпреки това, за разлика от други жени художници, които обичат да се отнасят до класическата древност, Маргерит Жерар често използва костюми от преди няколко века. Много от нейните картини илюстрират преживяванията на майчинството и детството в домакинството, а няколко подчертават значението на музиката и женското общество. Дружеството на котката е също толкова важно – както виждаме в тази картина.

9. Теофил Щайлен- Черната котка

„Черната котка“ е символ от развлекателното кабаре от деветнадесети век в бохемския квартал Монмартър в Париж. Той е открит на 18 ноември 1881 г. на 84 Boulevard de Rochechouart от импресарио Родолфе Салис и затворен през 1897 г. Смята се, че това е първият модерен кабаре: нощен клуб, където покровителите седят на масите и пият алкохолни напитки, докато се забавляват на шоуто на сцената.

Този емблематичен плакат на Теофил Щайнен рекламира нощен клуб, който в разцвета си е част от художническо ателие. От 1882 до 1895 г. кабарето публикува едноименното седмично списание с литературни произведения, новини от кабарето и Монмартър, поезия и политическа сатира. Днес репродукцията на тази котка може да се купи навсякъде в Париж.

10. Джеф Кунс – Котка в бельо

Може да не харесвате Джеф Кунс, но не може да минете безразлично през неговото изкуство. Не бихте видели на тази снимка, но неговата „Котка в бельо“ е с гигантски размери- 312,4 x 279,4 x 127 cm. За Кунс това произведение на изкуството е „Като съвременно разпятие. Но това е и тази сладка малка котка, която е само в чорап. Можете също така да мислите като ситуация, подобна на утробата, чувствайки това чувство на защита ”. Вие сами трябва да решите какво е за вас.

Магдалена Митева

About Магдалена Митева

View all posts by Магдалена Митева →