1000 евро струва златна книга с мисли на Путин

Цитатите на президента се подаряват на всеки руски държавен служител за Нова година

63 години след като съветският лидер Никита Хрушчов развенча култа към личността на Сталин и се закле, че никога повече в Русия не трябва да се възхваляват политици, култът към личността отново се възроди в огромната държава, простираща се на два континента, видя .Lupa.bg.

Ако съвсем случайно не знаете кой е президент на Руската федерация, то ще узнаете в мига, в който се отзовете там, независимо дали сте кацнали със самолет на някое летище или сте пристигнали с влак. Погледът ви веднага ще бъде привлечен от всякакви шарени сувенири, на които грее ликът на един единствен човек – Владимир Владимирович Путин.

Роденият в Ленинград, днешен Санкт Петербург, бивш офицер от КГБ, днес навършва 67 години и вече 20 години е на власт в Москва. Самият той и като президент, и като премиер винаги е отричал, че в Русия има култ към неговата личност. Фактите обаче показват друго – Путин ви гледа отвсякъде – не само от телевизионния екран – неговите портрети висят във всички държавни институции, той ви гледа от стените на книжарниците, може да го видите и по стените на огромното московско метро.

70 000 рубли или близо 1000 евро струва специално томче с избрани цитати и мисли на Владимир Владимирович. Луксозното издание, със синьо-червени кожени корици и позлатени страници, вече има десетки тиражи. На корицата има позлатен барелеф на Путин и отдолу се мъдри неговият подпис.

В няколко големи книжарници в Москва и в Санкт Петербург показа, че книгата се радва на интерес най-вече сред чужденците и предимно сред туристите от Китай, Северна Корея, Виетнам и Монголия. Обикновените руснаци гледат на „златната книга” на Путин по-скоро с насмешка, още повече, че цената й се равнява на две средномесечни заплати в Русия.

Преди години руският журналист и тв водещ Николай Сванидзе коментира, че книгата му напомня за “Червената книжка”, цитатника на китайския комунистически вожд Мао Дзедун, публикуван през 1960-те години. “Това е азиатска традиция. Страни с авторитарни режими винаги се опитват да публикуват най-цветистите изрази на своите лидери, та дори и тези, които не блестят с нещо особено”, коментира Сванидзе. Това обяснява и защо „синята книжка” с мъдри мисли на Путин се радва на интерес най-вече в комунистическите държави от Азия.

Разбира се, вечните мисли на Владимир Владимирович може да се прочетат и в по-обикновени издания с червени корици и на не толкова луксозна хартия. Книгата “Владимир Путин. Цитати и афоризми” може да се купи за скромните 1500 рубли (около 40 лева).

Мислите на президента се подаряват на всеки руски държавен служител за Нова година. Може да получите книгата и като подарък, ако купите книги за близо 10 000 рубли от някоя от големите московски или петербургски книжарници.

Любопитното е, че “златната книга” на Путин се мъдри на витрините на книжарниците редом до класици като Толстой, Пушкин, Достоевски и Гогол, чиито луксозни издания струват далеч по-евтино.

Времето, в което в библиотеката на всеки руски политик трябваше да присъстват пълните събрани съчинения на Владимир Илич Ленин и на Леонид Илич Брежнев явно е заменено с епохата на “синята книжка” на Владимир Владимирович Путин.

Туристите от Европа и САЩ обаче купуват с интерес магнити с лика на руския лидер, изобразяващи го в най-различен вид – Путин на лов, за риба, усмихнат или пък сериозен. Магнитите в Москва и в Санкт Петербург вървят между 200 и 1000 рубли (от 2 до 25 лева), в зависимост от качеството и дизайна.

Във всички сувенирни магазини в центъра на Москва на популярните за туристите улици “Тверская” и “Арбат” може да се сдобиете с тениски на руския президент, облечен в матроска униформа или пък гол до кръста, докато лови риба в Сибир, или пък яздещ кон. Цената им от 20 до 200 евро.

standartnews.com