Национална музикална академия отбеляза 120 години от рождението на Панчо Владигеров

Снимки: Sofiapress.com

Националната музикална академия в София, постави начало на Националната програма за честване на партонния празник за 120 години от рождението на българския композитор със световна слава. По традиция в програмата имаше тържествен концерт, с четири знакови произведения на Панчо Владигеров, подбрани от Григор Паликаров.

Преди коцерта, се откри барелеф на Панчо Владигеров на фасадата на академията, както и вътре. Откриването на скулптурата се състоя пред НМА, от ректор Димитър Цанев, както и от заместник кмет на София- Тодор Чобанов. Присъсваха също Георги Йорданов, Акад. Стефан Воденичаров , цялото ректорското ръководство, преподаватели и студенти. Дарител е фондация Темпус, а автор на барелефите е Искрен Арабаджиев.

Специално за Sofiapress.com, професор Георги Костов, който е бил ученик на Панчо Владигеров каза:

,,Той беше за мен пример , образец на творец , който се интересува какви теми ползва- главно български и национални, цялото му творчество звучи така. Той беше огромен професионалист, защото е учил много, бил е при най-добрите в света професори от миналия век, главно в Германия и Австрия. ”