24-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата

Конкурсна и кураторска изложба – „Измерения на публичното пространство”

Стартирало през 1973 година, Габровското биенале е едно от дългогодишните биеналета в света. Провежда се от май до септември всяка нечетна година. Първото му издание е част от IX Фестивал на хумора и сатирата в Габрово и се провежда в два конкурсни раздела – „Карикатура” и „Малка сатирична пластика”. През годините в конкурса се включват творци от 171 държави, а емблематична в историята на Биеналето се превръща 1989 година, когато за конкурса са получени 7135 творби. Награди се присъждат за много жанрове и видове изкуства /карикатура, живопис, скулптура, хомористично-сатирична рисунка и илюстрация, сатиричн графика, фотография и литература/

Двадесет и четвъртото биенале на хумора и сатирата в изкуството се състои от конкурсна и кураторска изложба. Конкурсът се провежда в два раздела – „Карикатура” и „Съвременно изкуство”.

Голямата награда “Златен Езоп”

Голямата награда на биеналето е „Златен Езоп“. Първи носител е турският карикатурист Ердоган Бозок. В последното издание през 2017 наградата получава групата Destructive Creation  за проекта си „В крак с времето“, привлякъл общественото внимание в България и по света. Започнало с идеята да бъде „мост“ между творците от Изтока и Запада, днес Биеналето е един от големите международни форуми за изкуство в България.

До 8 март 2019 г., желаещите, да участват, могат да попълнят онлайн формуляр със своите предложения на тема „Измерения на публичното“. Те могат да предложат своите работи интерпретации на публичната сфера. Изложбата ще представи съвременно изкуство и карикатура, насочени към темите:

Публично пространство; Публично изкуство; Обществен дебат; Обществени медии; Обществен интерес; Обществена заплаха/сигурност; и други разни работи с публично измерение.


В раздел „Съвременно изкуство” могат да участват произведения, изпълнени във всякаква техника и медия. Наградният фонд за раздела възлиза на 8000 лева, като наградите са:

Голяма награда „Златен Езоп” за съвременно изкуство – статуетка и 5000 лв.
Награда на град Габрово за обещаващ млад автор – статуетка и 3000 лв.

Раздел ”Kарикатура” включва категориите: карикатура (оригинали с подпис на автора и размер до А3, дигитални творби, анимирана карикатура – формати gif, flash и видео);
авторски книги с карикатура или комикс

Наградите в раздел „Карикатура”  са на обща стойност 6000 лева:

Голяма награда „Златен Езоп” за карикатура – статуетка и 3000 лв.
Награда за карикатура – 2000 лв.
Награда за авторска книга с карикатури или комикс – 1000 лв.

 Членовете на журито на 24-то Габровско биенале на хумора и сатирата са  Марилена Нарди, Чавдар Николов и Мартин Роусън – в раздел „Карикатура” и Берта Зихел, Васъф Кортун и Антон Стайков – в раздел „Съвременно изкуство”.

Организатори на биеналето са Музеят на хумора и сатирата, Община Габрово, Министерство на културата на Република България. Председател на Организационния комитет е кметът на Община Габрово.

Наградените творби остават във фонда на Музея на хумора и сатирата.

Биеналето се открива на 17 май в 19.00 ч. в Музея на хумора и сатирата – Габрово и ще продължи до 30 май 2019 г.

Източник: Gabrovo.bg

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →