35 музея на света, които могат да бъдат посещавани онлайн

Светът на културата става все по-дигитален. Водещите музеи дигитализират своите колекции и излагат изображения на шедьоври за безплатен достъп. В допълнение към обиколките с 360-градусов преглед, видео анонси и излъчвания на основните им изложби, както и тематични конференции и специални програми. Ключовите от тях са достъпни на адрес https://artsandculture.google.com/

САЩ

Метрополитън музей (Ню Йорк). Един от най-големите музеи в света предлага онлайн разглеждане на повече от 200 000 експоната, включително картини на Ван Гог, Джаксън Поллок и Пабло Пикасо.

Музей на Соломон Гугенхайм.

Музей на Соломон Гугенхайм (Ню Йорк). Най-старият и един от най-посещаваните музеи на съвременното изкуство в света. Колекция Онлайнима 1700 творби на повече от 625 художници. 

Национална художествена галерия (Вашингтон). Ето една от най-добрите световни колекции на американски и европейски майстори. 

Музей на американското изкуство Уитни (Ню Йорк). Американското изкуство на XX-XXI век: живопис, скулптура, графика, фотография и видео изкуство. Над 23 000 творби на 3 500 автори са публикувани онлайн.

Чикагски художествен институт (Чикаго). Не само висше учебно заведение, но и музей на изкуствата, който е известен с богатата си колекция от импресионистично и американско изкуство.

Кацушика Хокусай. Голяма вълна в Канагава. Около 1830-1833г. От колекцията на столичния музей.

Колекцията Frick (Ню Йорк) е частна колекция от стара западноевропейска живопис, която включва произведения на Брейгел Старши, Тициан, Ел Греко, Рембранд, Веласкес.

Национален музей на женското изкуство (Вашингтон). Единственият музей на изкуствата в света, където са изложени произведения на изкуството, създадени само от жени.

Национален природонаучен музей (Вашингтон). Тя представя не само образци от растения, животни, минерали и минерали, но и археологически и културни артефакти.

Бял дом (WA). Онлайн турнето предлага да се запознаете с интериора на официалната резиденция на президента на Съединените щати.

Национален музей на Военновъздушните сили на САЩ (Dayton) – един от най-старите и най-големите музеи в света на космическите изследвания.

Леонардо да Винчи. Мона Лиза. 1503-1505. От колекцията на Лувъра.

Франция

Лувър (Париж) – разходка онлайн през някои галерии на двореца-музей.

Версайският дворец (Версай) е паметник на френската архитектура и първият грандиозен проект в Европа, създал луксозната индустрия.

Параклисът Сен Шапел (Париж) е един от най-известните и популярни паметници на готическата архитектура.

Великобритания

Британският музей (Лондон) – около 8 милиона предмета, най-интересните от които могат да бъдат разгледани онлайн.

Британската галерия Tate (Лондон) е музей на изкуствата с най-голямата колекция от британско изкуство от 1500 г. до наши дни, включително Ophelia, проба шедьовър.

Стоунхендж (Уилтшир) – мистериозен археологически обект, до който можете да се „докоснете“ в Интернет.

Джон Еверет Милет. Офелия. 1852. От колекцията на Британската галерия Тейт.

Италия

Галерия Uffizi (Флоренция) – картината на Ботичели „Раждането на Венера“ и не само във виртуална разходка из един от най-старите музеи в Европа.

Сикстинската капела (Ватикана) е възрожденски паметник със стенописи от Микеланджело, Ботичели, Перуджино. В онлайн пространството те могат да бъдат разгледани подробно, без да се блъскат с други туристи.

Капитолийските музеи (Рим) е най-старият обществен музей в света с великолепна колекция от скулптури, включително символа на Рим, “Капитолийският вълк”.

Австрия

Музей на историята на изкуствата (Виена) – сградата в стила на италианския Ренесанс съхранява картини на Рафаел, Брейгел, Караваджо, Рубенс и други блестящи художници.

Галерия Белведере (Виена) – Художествен музей в двореца Белведере с колекция от картини от различни епохи. Известен с това, че съхранява тук “Целувка” на Густав Климт и скандала около картината “Златна Адела”.

Винсент Ван Гог. Ваза с петнадесет слънчогледа. 1889 г. От колекцията на музея на Винсент Ван Гог в Амстердам.

Холандия

Музей на Ван Гог (Амстердам) – цялостна картина на работата на един от най-маргиналните и популярни до днес гении на живописта, както и на произведенията на неговите съвременници.

Кралската художествена галерия Mauritshuis (Хага) е художествена галерия с богата колекция от „златен век“ на холандското изкуство: творби на Ян Вермеер, Рембранд ван Рийн, Франс Халс и други.

Испания

Театър-музей Дали (Фигерес) – шанс да се запознаете с най-голямата и най-разнообразна колекция от произведения на известния художник сюрреалист.

Германия

Стара национална галерия (Берлин) – предлага да се запознаете с изкуството на XIX век от колекцията на Фондация за пруско културно наследство.

Каспар Дейвид Фридрих. Монах край морето. 1808-1810. От колекцията на Старата национална галерия.

Финландия

Атенеум (Хелзинки) е основният музей на изкуствата във Финландия с най-голямата колекция от картини, скулптури, графики и рисунки в страната.

Гърция

Музеят на Акропола (Атина) е археологически музей, в който се съхраняват над 3000 известни артефакта на Атинския Акропол, най-значителното светилище на древния град.

Австралия

Художествената галерия на Нов Южен Уелс (Сидни) е най-голямата в Сидни и една от най-големите в Австралия.

Нова зеландия

Националният музей на Нова Зеландия (Уелингтън) – илюстрира особеностите на природата, живота, традициите, културата на Нова Зеландия и Тихоокеанските острови: от древните артефакти до съвременното изкуство.

Скриване на каваниши Sunset. 1894-1965. Произведения на художника са представени в Художествения музей Кобе Юкари.

Япония

Художественият музей Kobe Yukari (Kobe) представя творбите на японски художници, живели и работили в Кобе от втората половина на 19 век.

Южна Корея

Националният музей на Корея (Сеул) е най-големият исторически и художествен музей и културен център на Република Корея.

Индонезия

Храм Прамбанан (остров Ява) – комплекс от средновековни индуистки храмове от началото на X век, обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Джейкъб Йорданс. Празник на Клеопатра. 1653. От колекцията на Ермитажа.

Русия

Ермитаж (Санкт Петербург). Google Arts & Culture ви позволява да се разхождате из залите на музея, а проектът „Във фокус“ предоставя възможност не само да разгледате подробно произведенията от колекцията на Ермитажа, но и да погледнете зад затворените врати на музейните хранилища и реставрационните лаборатории.

Държавна Третяковска галерия (Москва). Виртуална разходка сред изключителните творби на руски художници без опашки на входа.

Музей на Михаил Булгаков (Москва). Начин на практика да влезете в кабинета на писателя, да се запознаете с архивните снимки и да видите „отвътре“ на романа „Господарят и Маргарита“.