Хенрик Кристоферсен спечели гигантския слалом в Банско

Хенрик Кристоферсен, снимки: Sofiapress.com

Световният шампион Хенрик Кристоферсен (Норвегия) спечели гигантския слалом от Световната купа по ски-алпийски дисциплини в Банско.


На писта Бъндеришка поляна в българския курорт Хиршер зададе темпото в първия манш, като остави на 22 стотни зад себе си Кристоферсен и на цели 68 стотни Алекси Пинуто от Франция. Във втората част на състезанието Кристоферсен бе много солиден и постави под напрежение стартиращия последен Хиршер. 29-годишният австриец допусна две грешки при спускането си, като бе близо до отпадане, но успя да се задържи на пистата и в крайна сметка остана на 4 стотни от Кристоферсен.


Марсел Хиршер

Трети на 39 стотни завърши Тома Фанара(Франция).


Тома Фанара

Българите Алберт Попов и Йоан Тодоров отпаднаха в първия манш. 

Това беше 6-ата Световна купа по ски на Бъндеришка поляна и общо 8-ата след двете поредни по сноуборд през 2017-а и 2018-а. На писта „Марк Жирардели“ се проведоха бързите дисциплини – Супер Г и гигантски слалом, а на „Алберто Томба“ се състоя слаломът, който е част от алпийската комбинация.

Това беше 3-тото идване на мъжете в Банско след 2011-а и 2012-а. Участниците в 3-те дни бе 350 души, като от тях 150 са състезателите, а 200 са помощният персонал.