5 от най-големите мистерии в света

1.Бермудски триъгълник 

Това супер мистериозно и тайнствено място се намира в западния край на Атлантическия океан, като негови връхни точки се считат Бермудските острови, Маями и Пуерто Рико. Там се наблюдават свръх странни явления, инциденти и стотици изчезнали кораби и самолети. Още Христофор Колумб описва странни случки като мъгла, светлини и огнени стълбове. За сега броя документирани липсващи хора е над 1000, като тела и останки не са намерени изобщо. Един от най-фрапантните случай е през 1945г., когато цели 6 американски бомбандирачи изчезват, както и самолетите изпратени да ги търсят. Има документирани случаи на пилоти, който твърят, че са минавали през времеви пространствени тунели и са прелитали над места, които е трябвало да бъдат населени, но са изглеждали пусти. Американците имат секретна база, известна като морската Зона 51. Там се наблюдават също странни събития, както и многобройни случаи на Нло. Каква точно е причината за тези мистерии, учените само спекулират. Бермудския триъгълник си остава най-голямата мистерия на нашето време.

2.Изгубеният град Атлантида

Изгубеният град Атлантида е една от най-старите и най-големи загадки в историята на земята. Още от незапомнени времена хората са издирвали Атлантида, за която се смята, че е потопен след земетресение или цунами. Гръцкият философ Платон описва Атлантида като голям остров в близост до Скалата на Гибралтар.
Към днешна дата все още никой не е открил Атлантида.

3. Сигналът “Уау” 

През лятото на 1977 г. Джери Емън, доброволец към SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence – организации, търсещи извънземен разум), получава интересен сигнал. Докато сканира радиовълни от далечния Космос, надявайки се на случаен принцип да попадне на някакъв сигнал, Емън извезднъж забелязва необичайно “прескачане” в графиките от измерванията. Сигналът е продължил в рамките на 72 секунди. Това е най-дългият период от време, който уредът на Емън може да измерва. Сигналът е бил силен и изглежда е предаван от съзвездието “Стрелец”. То се намира в близост до звездата, наречена Tau Sagittarii – на разстояние 120 светлинни години от Земята. Емън е написал буквите Wow! на оригиналната разпечатка на сигнала. Всички опити за повторно улавяне на сигнала са се провалили и това довежда до много противоречия относно произхода му и неговото значение.

4. Стоунхендж 

Стоунхендж се откроява в цялата си красива и загадъчна слава върху равнината Солсбъри в Уилтшир, Англия. Там се намират многобройни издълбани камъни, подредени един върху друг. Археолозите са констатирали, че те са от преди 2500 – 3000 г. пр. Хр и вярват, че конструкцията е била издигната от неолитни жители. Целта и начинът на създаване на Стоунхендж все още си остава една от най-обсъжданите и най-големи загадки на човешката история. Някои смятат, че това е доказателство за извънземно нашествие или е място, изпълнено с лечебни сили.
Най-общоприетата теория е, че Стоунхендж е гробище. Това бе подкрепено от археологически доказателства през 2008 г., когато бяха намерени кремирани останки около площадката, съвпадащи с очакваната дата на създаване на Стоунхендж.

5. Каменните сфери в Коста Рика 

Стотиците гладки каменни сфери, намиращи се в южната част на Коста Рика, приличат на колекция от гигантски топчета. Най-едрите от тях са с диаметър до 2 метра и тежат по 16 тона. Те са съвършени като пропорции и гладкост, което прави мистерията около създаването им още по-голяма. Най-голямата загадка е кой е направил тези топки и каква е била целта им. И на двата въпроса учените не могат да дадат категоричен отговор, но, разбира се съществуват най-различни легенди. Най-любопитната, но и оспорвана теория е, че каменните сфери са били поставени на специални места от индианците в епохата много преди идването на Христофор Колумб. Както всички други древни монолити, тяхната функция била да улавят и насочват земната енергия.

Магдалена Митева

About Магдалена Митева

View all posts by Магдалена Митева →