7 книги, които ще разпалят творческото ви вдъхновение

Най-вероятно и вие както всички останали творчески личности сте попадали в ситуация на липса на вдъхновение, в която усещате, че нямате стимул за работа и безцелно се взирате в празното платно или пък в екрана на кампютъра.

Истината е, че понякога креативността може да бъде трудно уловима. Тя има свойството често да се спотайва в непредвидими кътчета, но добрата новина е, че покаже ли се веднъж на повърхността, може да я задържите. Противно на общественото мнение заложеният творчески талант може да бъде усъвършенстван с усилия и постоянство. Придобийте навика да отделяте повече време за себе си, в което да се съсредоточите върху собственото си творчество и това да го развивате. Понякога ще усетите, че имате нужда от почивка. Това е времето, в което да разширите хоризонта си и да опознаете новото изкуство.

В случай, че сами не намерите пътя към вдъхновението, може би ще помогне, ако чуете или прочетете нечия друга мотивираща история. Затова ви предлагаме няколко четива, които ще разпалят творческото ви вдъхновение.

“Алхимикът” на Паулу Коелю

Започваме с една книга, която се превърна в класика. Това е и най-известната творба на автора и Паулу Коелю и не случайно е първото ни предложение. Тя разказва за повтарящия се сън на един млад овчар, който го отвежда в Северна Африка. Там човекът се посвещава в търсенето на невероятно съкровище. Чрез тази метафора “Алхимикът” ни разказва за това как всеки един от нас има своя мисия и цел в живота, въпреки че мнозина не го осъзнават. Това е една история за мечтите на хората, която със сигурност вдъхновява и дава посока на всеки, изгубен в търсенето на смисъл.

“Човек на име Уве” но Фредрик Бакман

Героят на шведския писател и журналист не се церемони с нищо и никого. На висок глас казва какво не е наред със света. А той не одобрява много неща – особено лъжата, празните приказки и хората, които не спазват правилата. Накратко – Уве е намръщеният и недоволен съсед, който не харесва никого. Той обаче не винаги е бил сприхав и заядлив. Някога се е борил с живота, обичал е… Неговата Соня. Но нея вече я няма. И когато всичко изглежда отчайващо и безсмислено за Уве, съдбата го среща с новите му съседи и една нхална проскубана котка, които изцяло променят възгледите на намръщеното старче за живота и света. А може би историята на Уве ще промени и вашите…

“Писма до един млад поет” на Райнер Мария Рилке

Тази книга е едно духовно изживяване, разгръщащо границите на литратурата до институция на душата. Съдържа две кратки кореспонденции на самия Мария Рилке, които са пропити с дъблочина и проницателност, разказани с изискаността в стила на писателя. Той разсъждава за смисъла на творчеството, функциите на изкуството, за самотата и Бога. Базспорно вдъхновяваща и придизвикваща много въпроси, чиито отговори всеки един човек сам трябва да намери за себе си.

“Изкуството на щастливия живот” на Далай Лама

Един от най-големите духовници на нашето време сентезира жизнения си опит и мъдрост в една книга. Та е практическо ръководство, което разглежда щастието като върховна цел на човешкия живот. Далай Лама разкрива какви са техниките за обучение на ума и възвръщане на вроденото ни състояние на щастие. Това четиво може да бъде надежден пътеводител, особено ако се лутате в търсене на щастие и мъдрост в съвременно пробладаващите чувства на тревожност и динамични промени.

“Стъкленият замък” на Джанет Уолс

Има по-съвременно звучене, симбиоза между биография и художествена литература. В нея авторката говори за изпитанията, изкуплението, силата на духа и смелостта да следваш мечтите си, независимо от обстоятелствата. Всички тези типично човешки емоции и терзания са проследени в автобиографичната хроника на американската писателка Джанет Уолс. Майката и бащата на Джанет са основните фигури, които повлияват израстването и. Именно ексцентричните характери на родителите и оформят философията на писателката  – “Животът е приключение”.

“Силата на навиците” на Чарлз Дюиг

Книгата дава отговор на много въпроси – как да променим живота си, как да поставим ново начало, как да развием бизнеса си. Чарлз Дюиг твърди, че всичко това се постига като променим навиците си. Това авторът доказва като прави собствено задълбочено проучване на навиците на отделни хора, на големи компании и създава образна картина на обществото като цяло. Резултатите обясняват защо някои хора и компании са по-успешни от други. В това четиво може да откриете и своя ключ към промяна. Книгата е забавна и в същото време любопитна и резглежда формиранета на навиците и промяната по научен начин.

“По-добрите ангели на нашата природа” на Стивън Пинкър

Канадският психолог разсъждава на една много философска тема – а именно защо насилието е намаляло. Противоположно на обществените схващания писателят твърди, че живеем в най-мирната епоха, откакто съществува човечеството. Пинкър изследва човешката природа, сливайки психология и история, за да развенчае митовете за насилието. Това четиво може и да ви се стори по-обременяващо, отколкото бихте искали, но със сигурност ще промени възгледите ви за човешкото развитие и природа. Ще ви даде нови насоки за преосмисляне на ценностите, които можете и да интерпретирате в изкуството си.

Магдалена Нонова

About Магдалена Нонова

View all posts by Магдалена Нонова →