Петя Танева изложба акварел “Аберации”

откриване
21.03.2019 г. /четвъртък/ от 18.00 часа 
гр.Варна, ул.Драгоман 12 

от 21 март до 12 април 2019

Арт галерия Le Papillon с голямо удоволствие представя с първа самостоятелна изложба авторката Петя Танева.Двадесет акварелни творби смесили пигмента чрез слънцето и водата, обединени от темата „Аберации“, разказват пътят на фотографа и дизайнера в страстта му в овладяването на акварелната техника. От 21-ви март до 12-ти април 2019-та в пространството на галерията ще ни гостуват творби, демонстриращи двете посоки на търсения на авторката. Жизнерадостни загадъчни женски портрети и класически натюрморти с фини детайли, с оптичното изкривяване на окото търсещо структурата на материята, разкриват таланта на художничката и нейните точни рисувачески умения. Погледът на естетът в лицето на Петя се е спрял върху предмети от различно време, но всички носещи усещането за уют, нежност и застинало пространство. Обектите, които привличат нейната концентрация са изпълнени с дух от отминало време, носят елементите на мили, лични спомени, често общочовешки за много нейни съвременници. Във всяка своя картина с майсторски подход на извеждане на акцента е постигнала физическото усещане на материал, температура и реална форма – нещо трудно постижимо, особено с тази сложна за овладяване техника. 

Всяка творба, включена в изложбата е много лична и е с разпознаваем отпечатък на вълненията на авторката. А това, че произведенията й за първи път ще бъдат представени пред публика в самостоятелна изложба, прави всяка от тях още по-специална и съкровена. Петя рисува искрено и неподправено, придавайки заряд на творбите си, силно осезаемо във всеки от портретите, уловили много точно състоянието и емоциите в момента на запечатването им. Умело са предадени не просто чертите и формата на лицето, разгърната е душевността им и остава усещането за близък и личен контакт. Същевременно загадъчността на образите създава неудържимо любопитство в зрителя за произхода на историята на всеки един от тях. Натюрмортите на Петя Танева, друга нейна любима тема, са запечатани късчета моменти и спомени, към който човек се връща с трепет и вълнение. С не особено сложни композиции, но пък с прецизно внимание към малкия детайл, художничката показва отношението си към акварелната техника: 
„Винаги съм имала виждане за красивите неща, за тяхното представяне по най-добрия начин, както в снимка, така и в акварела. От няколко години се занимавам с акварел. Когато започнах не знаех, че това ще стане основната ми работа. Акварелът е труден и сложен за изпълнение. И досега не спирам да посещавам  майсторски класове при световни имена в акварела. Първата ми среща и първият майсторски клас с име като Атанас Мацурев преобърна виждането ми за акварела. Моите любими теми отново са натюрморт и хора. Техниката, която използвам е фотореализъм. Тази техника ми харесва защото чрез нея най-добре мога да покажа материята. Харесвам стари предмети, които имат история и вкарвайки ги в моите натюрморти искам да се усеща духът на времето. По същия начин търся в портретите не толкова перфектното лице, а характер и състояние на модела.“

Заповядайте на откриването на изложбата на 21.03.2019 г /четвъртък/ в 18.00 часа в салона на галерия Папийон, гр.Варна, ул.Драгоман 12 и заедно ще се потопим във вълнуващия свят на акварелната техника с творбите от колекция „Аберации“!

А