Александър Симов: Борисов се самоназначи за посредник между Ердоган и Европа

Александър Симов е роден 1977 г. в Стара Загора. Завършва журналистика във Факултета по журналистика и масови комуникации на Софийския университет. Към днешна дата Симов е депутат от БСП. С него раговаряха Лора Антонова и Десислава Христова.

Г-н Симов, вчера, в работната група, в която участваха  министърът на правосъдието Цецка Цачева и министърът на благоустройството и околната среда Николай Нанков обсъдиха на брифинг въпроса с имотите на Фердинанд I и Борис III. Те заявиха, че правителството няма право да се меси в делата за царските имоти. Какъв е вашият коментар по това становище? 

Държавата щеше да си извоюва тези имоти, те никога не са принадлежали на Царското семейство. Това са имоти на България и са отпускани за ползване на монархическия народ. И след това идва наследникът на този народ, става премиер и започва да си връща имотите. Беше съвсем нормално тези имоти да бъдат взети, но в следващия момент се появява инструкция на Николай Нанков, който казва, че държавата трябва да влезе в преговори със Симеон Сакскобургготски. Защо? Те са на държавата. Това е гнусна сделка, която не подлежи на коментар. Българското правителство в момента прави престъпление. Смятам, че БСП  трябва много сериозно да се ангажира с тази тема, защото общественият интерес се гази пред очите ни и това трябва да бъде прекратено. Ще се окаже, че държавата работи в услуга на трима души.

Готова ли е България да застане начело на Съвета на Европейския съюз?

Всички злоупотребяват с  тази готовност. Постоянно ни обявяват, че България е готова, но на практика дали някой българин може да се сети с какво точно е готова България? Единствените усилия, които правителството е положило за подготовката е да вземе девиза на председателството. В България въпросът за председателството се свежда до това дали са наредени добре плочките пред НДК, и не, те не са добре наредени. Аз не мисля, че някой разбра какво иска да постигне България, или иначе казано България не само, че не е готова, но и очаквам нашето председателство да гръмне, защото се опасявам, че то ще се изчерпи с няколки снимки на Бойко Борисов с европейски политици.

В този смисъл председателството ще ни помогне ли или ще ни навреди?

Не, то няма да ни навреди. Но може да ни изложи. Аз щях да бъда по-спокоен ако някой беше посочил два или три ясни приоритета с начертана идея как да ги постигнем. Уви, за сега само сме заредени с голямо количество идеи, които не можем да постигнем.

Искам да Ви попитам относно българските граждани, които бяха задържани в Турция по обвинения за нелегален трафик на хора. Какъв е според Вас сценарият за тях и виждате ли някаки задкулисни политически игри?

Подозирам, че има задкулисни политически игри, но тук трябва да отбележим нещо друго. В последната една година Бойко Борисов се самоназначи да бъде посредник между Ердооган и Европа. В резултат на това, България си позволи да направи няколко уникални антиправни неща. Когато трябва да се мазним на Ердоган ние погазваме политическите ценности. Опасявам се, че в диалога с Турция ние свикнахме само да даваме, а да не получаваме нищо.  Борисов ни казва, че Ердоган спирал бежанците, които щели да залеят оградата, но всъщност това е просто една хипотеза. Не съм следил подробно случая, но виждам какво реално прави България, за да спаси тези хора. Посланикът ни в Турция, Надежда Ненски, говори като представител не на България, а на Турция. И ми напомни за мрачните времена от 1999-та година и случая с българските медици. Тогава Иван Костов постави под съмнение вината на българите. Уви, тук не опира до вина- България е длъжна да се опита да защити своите граждани, когато са попаднали в беда. Дори да са виновни, те заслужават да получат правилната правна помощ и подкрепа. Не пожелавам на български гражданин да попада в заплетена ситуация в чужбина.

 В последния месец на 2017-та година сме. Каква равносметка бихте дали за изминалата година?

Трудно ми е да преценя, но самият факт, че имаме кабинет на Бойко Борисов 3 подсказва, че България много е сбъркала в някой предишен живот, за да може трети път да си навличаме такова политическо бедствие. Аз смятам, че след президентските избори 2016, България потърси промяна, но политическите обстоятелства и грешките на БСП направиха така, че България отново попадна в ръцете на ГЕРБ, в което не виждам каквото и да е развитие. Начина, по който бе формирано това правителство като правителство на чистата сделка, подсказва, че всъщност това управление съществува, за да може да купи 6-те месеца европредседателство за Бойко Борисов. Ако трябва да направим оценка на това време, то това ще е продължаване на безвремието, тъй като ГЕРБ единствено се опитва да задържи статуквото с отказ от реформи, промени и социална политика. Много искам да намеря нещо, което да е добре за 2017, но аз не го виждам. Нито заплатите са мръднали, нито доходите са се променили, положението в целия регион на България е апокалиптично. Няма работа. В кърджалийска област например няма грам мърдане напред, хората са потънали в безвремие и не мислят в перспектива, искат само децата им да напуснат страната.”