А. Симов: Демонополизирането на авторските права е невъзможно

“Един от основните закони свързани с култура, които чакаме да мине, е “Законът за авторското право” и по-точно промяната по Европейската директива”. Това заяви депутатът от БСП Александър Симов.

По повод състоялото се наскоро голямо заседание, на което са взели участие много организации на колективни авторски права, Симов коментира: “Развоя на събитията ме озадачи и за мен остава мистерия – след като основни организации, включително АБРО(Организация на българските радио- и телевизионни оператори), се обявиха за закона и комисията също го подкрепи, 3-4 дни по-късно видях радикална промяна в тяхното отношение. Музикаутор дори пуснаха клип, който ми се струва абсурден. Докато го гледах не можех да повярвам на очите си”.

“Направи ми впечатление, че законът се опитва да демонополизира тази сфера, което безспорно е много хубаво, но според мен невъзможно”, допълва журналистът и подкрепя мнението си с думите: “Проблемът е в това, че те протестират дори и срещу възможността, ако някой иска да си направи организация за авторски права, да трябва да получи одобрението на Музикаутор. Което практически пак е запазване на монопола и заблуждаване, че го няма. Но не са съгласни дори и с това”, коментира още Симов за Sofiapress.

Александър Симов изтъква, че не е против монопола и че наистина има сфери, в които може и трябва да го има. Но това, което според него е важно, е при изготвянето на промените да се вземе предвид мнението на всички музиканти, а не само на “тези няколко, които участват в клипа, режисиран от Музикаутор”. Според него мнението на самите музиканти, за това как Музикаутро разпределя средствата е от най-голяма важност.

“Защото на мен творци лично са ми се оплаквали, че до тях достигат смешни суми и, че разпределящите организации са се превърнали в донор на определени личности, а всички останали са пренебрегнати. Именно с пренебрегнатите трябва да се съобрази законът и да вземе под внимание искането правата им да са представлявани и от други организации. Изглежда това искане създава проблеми” разгневено споделя Симов.

Друго, с което политикът не е съгласен, е, че навсякъде по света моделът е с една организация – “Да, в много страни е така, но там няма чак такива оплаквания, докато в България имаме основателно подозрение, че не са коректни в разпределянето на паричните средства и смятам че така и ще остане. Ще впишем новите правила, за да успокоим Европейската комисия, но подозрението и проблемите ще останат” скептично завършва Симов.

Виолета Цолова