Арт контейнерът FLUCA акустира на Кристал

Днес ще разберем какво се крие в тайнствения контейнер, който от няколко дни е позициониран в градинката на “Кристал”. Изработеният от алуминий фургон всъщност е арт сцена – австрийският кулурен павилион “FLUCA”.  От 2 до 30 юни тя ще предложи атрактивна видео програма с международно участие и пърформанси на едни от най-популярните български артисти. Програмата се организира от Фондация “Отворени изкуства”.

Програмата започва ударно с видео инсталация от нюроркската кураторка Наоми Лев, която само допреди 2 месеца беше на Таймс Скуеър. От 2 до 10 юни Escape Room ще покаже селекция от 10 видеа на български и международни артисти, фокусирани върху тънката граница между истина и пост-истина, джендър възможности и сексуална митология, фантазия и реалност. В нея се включват и Даниела Костова и Ева Давидова, набрали голяма популярност на нюйоркската сцена.

От 4 до 6 юни Иво Димчев ще провокира публиката с проекта си Pussy Catallogue, представен във Виена по времето на ImPulsTanz в Leopold Museum. Това е интерактивен пърформанс, в който с помощта на специален софтуер, зрителите могат да създадат персонална картичка, която да вземат със себе си.

На 8 юни финалистът от „Гласът на България“ Ния Петрова ще направи акустичен концерт в подкрепа на Националната инициатива 7000, целяща да помогне на над 7000 човека в България с интелектуални затруднения и психично-здравни проблеми.

Обръща се внимание и на хубавата храна. На 13 и 14 юни артистът Камен Стоянов ще излезе на сцената на FLUCA, като майстор-пицар с „Performing Pizza Painting“, който беше представен в Museumsquartier, Виена, като част от тяхната проекта Kunst kebab. Тук артистът създава меню с авторски пици, посветени на различни известни художници, които зрителите наистина ще могат да поръчат и опитат на място. Те са приготвени и сервирани от него, а всеки, който си поръча пица, ще разбере повече и за художника, на чието произведение е кръстена тя.

На следващия ден контейнерът става парти сцена за официалното пре-парти на фестивала HippieLandia.

Като част от целогодишната културна програма на Пловдив, FLUCA ще представи и Пловдив 2019 – Европейска столица на културата с програма от най-големия фестивал за електронни изкуства в Европа – Ars Electroinica в Линц. Провокацията и интеракцията с публиката ще продължат до края на месеца, като на 21 юни павилионът ще излъчи филма “Фонтанът” на The Wa и Ola Bandola. Филмът документира артистична акция, в която двамата крадат бутилки с вода от супермаркети, метални тръби от оградата на централата на Nestle в Швейцария и с тях създават фонтан в Африка.