Анри Матис

Анри-Емил-Беноа Матис (на френскиHenri-Émile-Benoît Matisse) е френски художник и скулптор, известен с умелото използване на цветовете и с флуидния и оригинален рисунък.

Наред с Пабло Пикасо и Марсел Дюшан, Матис обикновено е приеман за един от тримата художници, довели до революционните промени в пластичното изкуство в началото на 20 век, които водят до значимо развитие в художественото изкуство и скулптурата.[1][2][3][4] Макар първоначално да е определян като „див“, през 20-те години той все повече се превръща в основния защитник на класическата традиция във френската живопис.[5] Майсторството на езика му на изразяване, проявяван в продължение на повече от половин век, донася на Матис признанието като водеща фигура на модерното изкуство.[6]

През 1891 година Анри Матис отново заминава за Париж, този път за да учи изобразително изкуство. Той постъпва в частното училище Академия „Жулиан“, където негови преподаватели са Уилям Адолф Бугеро и Гюстав Моро. Първоначално той рисува натюрморти и пейзажи в традиционен стил и развива добри умения в тази област. Повлиян е от работите на класически майстори, като Жан-Батист-Симеон ШарденНикола Пусен и Антоан Вато, но и от съвременни автори, като Едуар Мане, както и от традиционното японско изобразително изкуство. Шарден е сред художниците, от които Матис най-силно се възхищава, и докато учи в Академия „Жулиан“, той прави копия на четири негови картини, изложени в Лувъра.[10] По това време той живее с модела Каролин Жобло, от която има една дъщеря, Маргьорит, родена през 1894 година.

Фовизмът като стил в изкуството се заражда около 1900 година и продължава и след 1910 година, но фовисткото движение просъществува само няколко години, от 1904 до 1908 година, когато представя три изложби.[16][17] Водещите фигури на движението са Анри Матис и Андре Дерен.[16] Матис прави първата си самостоятелна изложба в галерията на Амброаз Волар през 1904 година,[13] но не постига особен успех. Склонността му да използва ярки и експресивни цветове се засилва през лятото на 1904 година, което прекарва в Сен Тропе, рисувайки заедно с неоимпресионистите Пол Синяк и Анри-Едмон Крос. През тази година той рисува най-значимата си неоимпресионистична творба, „Лукс, спокойствие и удоволствие“ („Luxe, Calme et Volupté“). През 1905 година отново пътува на юг, за да работи в Колиур, заедно с Андре Дерен. Творбите му от този период се характеризират с плоски форми и контролирани линии, както и с по-умереното използване на техниката на поантилизма.

През 1905 година Матис и група художници, които стават известни като „Дивите“ (Fauves), излагат свои творби в отделно помещение по време на Есенния салон. Картините изразяват емоция с диви, често несъвместими цветове, без да се съобразяват с естествения цвят на предмета. Матис излага картините „Отворен прозорец“ и „Жената с шапката“ („La femme au chapeau“), които критикът Луи Восел описва с фразата „Донатело сред дивите“, имайки предвид ренесансовите скулптури, разположени в същото помещение. Коментарът му е публикуван в парижки ежедневник и става популярен, давайки името на фовизма.[16] Техните картини предизвикват остри критики – „Кофа боя е запратена в лицето на публиката“, според критика Камий Моклер – но също и положителни отзиви. Най-спорната картина, „Жената с шапката“ на Матис, е закупена от меценатите Гертруд и Лео Стайн, което оказва изключително ободряващо въздействие върху него.

Матис е признат за лидер на фовизма, заедно с Андре Дерен – двамата са приятели и съперници, всеки със свои поддръжници. Сред членовете на движението са Жорж БракРаул Дюфи и Морис Вламенк. За вдъхновител на движението се смята символистът Гюстав Моро е духовният учител на движението – като преподавател в парижкото Училище за изящни изкуства той подтиква студентите си да мислят извън границите на формалността и да следват собствената си визия.

През 1907 година Гийом Аполинер казва в своя статия за Матис: „Тук не сме изправени пред екстравагантно или екстремно начинание. Изкуството на Матис е видимо разумно“.[18] Но картините на Матис от този период предизвикват и яростна критика и му е трудно да изхранва семейството си.[9] През 1913 година подобие на неговата „Синьо голо тяло“ (1907) е изгорена по време на международната изложба Армъри Шоу в Чикаго.

Упадъкът на фовизма след 1906 година не се превръща в пречка за възхода на Матис. Много от най-добрите му творби са създадени в периода 1906 – 1917 година – по това време той е активна част от голямото събиране на хора на изкуството в Монпарнас, въпреки че не се вписва напълно в тази среда, заради консервативния си външен вид и буржоазните си трудови навици.

Матис продължава да събира нови впечатления. През 1906 година пътува до Алжир и изучава африканското изкуство и примитивизма. След като посещава голяма изложба на ислямско изкуство в Мюнхен през 1910 година, той прекарва два месеца в Испания в изучаване на мавританското изкуство. През 1912 и отново през 1913 година посещава Мароко и докато рисува в Танжер прави няколко нововъведения в своя стил, най-значима от които е употребата на черния цвят.[19][20][21] Всичко това се проявява в наситени немодулирани цветове, пример за които е „Червеното ателие“ („L’Atelier rouge“; 1911).

По това време Анри Матис се сближава с кръга американски меценати и колекционери на произведения на изкуството около Гертруд Стейн. Те откупуват картини на водещи художници от този период и поддържат в Париж своеобразен салон, посещаван от много от тях. Сред честите гости са Фернанд ОливиеЖорж БракАндре ДеренМакс ЖакобГийом АполинерМари ЛорансенАнри Русо. В колекциите на семейство Стейн и сестрите Кларабел и Ита Коун попадат стотици картини на Матис, повечето от които днес са изложени в американски музеи.[22]

В салона на Гертруд Стейн през 1906 година Матис се запознава с 12 години по-младия от него Пабло Пикасо.[9] Двамата стават дългогодишни приятели и съперници и често са сравнявани от критиците. Една от основните разлики между двамата е това, че Матис предпочита да рисува от натура, а Пикасо разчита повече на въображението си. И двамата рисуват най-често жени и натюрморти, но Матис е по-склонен да поставя фигурите си в пълни, завършени интериори.

Кръгът около Гертруд Стейн организира и финансира Академия „Матис“ – частно и некомерсиално училище, в което Матис напътства млади творци и което функционира от 1907 до 1911 година в Париж. Сред най-ентусиазираните ученици в академията са Ханс Пурман и снахата на Гертруд Стейн Сара.

От този период датира и дълготрайната връзка на Анри Матис с руския колекционер Сергей Шчукин. Той създава една от най-значимите си картини „Танцът“ („La Danse“; 1909) специално за Шчукин, като част от композиция, включваща още картината „Музиката“ („La Musique“, 1910).

Матис и съпругата му се разделят през 1939 година след продължил повече от четири десетилетия брак. През 1941 година в резултат на заболяване от рак на дебелото черво той е подложен на колостомия, тежка коремна операция, след която започва да използва инвалидна количка. До края на живота му за него се грижи Лидия Делекторская, бивш негов модел. С помощта на асистенти Матис започва да изготвя колажи от хартиени изрезки, често в голям мащаб. Поредицата му „Синьо голо тяло“ е добър пример за тази техника, която той нарича „рисуване с ножици“. Колажите демонстрират способността му да приспособи усета си за цвят и геометрия към една ново и крайно опростено средство, придавайки му игрива и възхитителна сила.

Първата картина на Матис, закупена за обществена колекция, е „Натюрморт със здравец“ („Nature morte au geranium“, 1910), изложена в Модерната пинакотека в Мюнхен.[29] „Сливовите цветове“ (1948) е закупена на 8 септември 2005 година за Музея на модерното изкуство в Ню Йорк от Хенри Кравис за приблизителната сума от 25 милиона щатски долара. От 1970 година дотогава картината не е излагана пред публика.[30] През 2002 година скулптурата „Легнал гол мъж I“ е продадена за 9,2 милиона щатски долара, което е най-високата цена за скулптура на Матис.

Маргьорит, дъщерята на Матис, често помага на учениците му, като им дава разяснения и съвети относно начина на работа на баща си. Тя умира през 1982 година, докато съставя каталог на творбите на своя баща.[31]

Синът на Матис, Пиер Матис (1900 – 1989), открива през 30-те години една от значимите нюйоркски галерии за модерно изкуство. Галерията „Пиер Матис“, която съществува в периода 1931 – 1989 година, представя и излага много европейски и няколко американски и канадски творци, често за първи път пред нюйоркската публика. Сред тях са художниците Жоан МироМарк ШагалАлберто ДжакометиЖан ДюбюфеАндре ДеренИв ТангиЛьо КорбюзиеПол ДелвоВилфредо ЛамЖан-Пол РиопелБалтюсЛеонора КарингтънДжао УдзиСам Франсис, скулпторите Теодор РошакРеймънд Мейсън и Рег Бътлър. Сред излаганите в галерията работи са и творби на Анри Матис.[32]

Внукът на Анри Матис, Пол Матис, живее в Масачузетс и е художник и изобретател, а правнучката му, Софи Матис, е художник от 2010 година.

 

Анри Матис – Уикипедия

Източник

 

Анри Матис - водещата фигура на движението "Фовизъм", която надживя неговия  упадъкArtGallery

Дивият" Матис и "най-дивата" му картина - "Танцът" | Impressio.dir.bg

Анри Матис - водещата фигура на движението "Фовизъм", която надживя неговия  упадъкArtGallery