Бездната дълбоко в нас…

Изложбата “Close to Nothing” (“Близо до Нищото”) на Яна Костадинова представя столичната галерия “Ракурси” (ул.”Хан Крум”4а) до 7 ноември, научи ДУМА от Румяна Йонева.

“Желанието да се улови Нищото, да се нарисува отсъствието, да се изкаже и разкаже Онова, което не е, е целта и, разбира се, предизвикателството пред този творчески замисъл. В трудността на начинанието обаче се крие и неговата необятност и свобода.

В опита си да се доближим до Нищото със средствата на визуалното изкуство, да артикулираме Нищото в един материално присъстващ свят, ние всъщност задаваме нови дефиниции на границите между присъствие и отсъствие.

Артистичната идея и нейната интерпретация върху платното преодоляват ограниченията на обективната реалност, за да я надградят с нови значения и неочакван изказ на нейното алтер его в лицето на Нищото.

В корелацията между реално и нереално, Нищото придобива пластичност и става парадоксално осезаемо. Онова, което не е, започва да присъства чрез концептуалното си осмисляне. То придобива екзистенция чрез артистичните и философски търсения. Тогава виждаме опакото, другото, бездната дълбоко в нас. Виждаме опитоменото Нищо чрез свободата на абстракцията. За да открием истинското му значение за самите нас. И реконструираме себе си и Онова, което е, по нов начин.” Така авторката Яна Костадинова представя идеята на своята изложба.

Яна Костадинова е художничка, преподавателка и сценографка. Завършва Национална художествена академия, специалност “Сценография”, при проф. Георги Иванов. През 2003 г. защитава докторска степен с тема на доктората “Българският моден и театрален костюм в проекциите и естетиката на Ар нуво”, а от 2005 г. е редовен преподавател в катедра “Мода”. През 2009 г. придобива научно звание “Доцент”. Живописта на Яна Костадинова е магнетична и тайнствена. Тя е с ясно изведена собствена семиотична система от цветове, знаци и пространства. Живописните й платна представляват богата и максимално динамична пластична среда, в която всеки детайл играе своята дисонансна или хармонизираща роля, всеки жест, щрих, ритъм или пауза имат своето конкретно обусловено място, подобно на елементи от музикално произведение. Картините на художничката са реализирани както с класически изразни средства, така и чрез нестандартни методи, провокиращи общоприетите очаквания за шаблонната експозиция, и предлагат необикновена гледна точка към изкуството.

Яна работи в областта на абстрактната живопис, модата, експерименталната бижутерия и театъра. Нейни произведения са притежание на частни колекции в Германия, Америка, Швейцария, България и др.

 

 

Източник