Живопис от Теню Пиндарев показва галерия “Лоранъ”

еню Пиндарев (1921-2010) е един от художниците, белязали силно полето на българския хумористичен печат през втората половина на XX век. През 2001 г., след близо 60 години творческа дейност, той за първи път показва пред публика малък брой живописни творби, макар в Художествената академия да е следвал тъкмо в отдела за изящни изкуства, завършвайки при проф. Илия Петров.

С пастелни ескизи, въздушни акварелни и маслени пейзажи художникът украсява дома и ателието си. Те сякаш десетилетия по-късно потвърждават думите на Георги Павлов-Павлето, който във въведението си към малката книжка от 1963 г., посветена на Теню Пиндарев, го описва като естет с поетически наклонности и художник с изтънчено естетическо чувство, със свой специфичен език и стил.

Изложбата, подредена в столичната галерия “Лоранъ” (ул. “Оборище” 16) до 30 ноември, с куратор Елисавета Станчева, представя именно тази част от творчеството на Теню Пиндарев – живопис, която носи следите на чистата наслада от творческото вдъхновение и която асоциираме с понятието за удоволствие – това на художника и отразено от публиката, посочват от галерията.