Заповядайте на спектакъла “Съвършената – Преподобна Стойна” / 26.01.2023 г., 19.30 ч., НОВ ТЕАТЪР НДК

ПРЕМИЕРА В НОВ ТЕАТЪР – НДК
Спектакъл “Съвършената – Преподобна Стойна” / 26.01.2023 г., 19.30 ч.

Спектакълът „СЪВЪРШЕНАТА – ПРЕПОДОБНА СТОЙНА“ е създаден по едноименния роман на българската писателка Неда Антонова с подкрепата на Министерството на културата, сесия 2021.
Той присъства в културното пространство с идеята за повдигане на българския дух и националното ни самочувствие чрез представянето на една достойна българка живяла по нашите земи в началото на миналия век. Звучи като щампа, но всъщност голяма част от българите днес изпитват потребност от самочувствие и увереност, за да продължат житейския си път, за да намерят себе си без да правят компромис с човешкото си достойнство. Текстът в постановката е изцяло по едноименния роман, обработван първоначално от литературен в драматургичен от актрисата и консултиран с авторката – за коментари и корекции.
Самата личност на Преподобна Стойна днес се митологизира поради обстоятелството, че през целия си живот е била безрезервно в служба на хората – във време на войни, глад и насилие. Помагала, подкрепяла, съветвала, лекувала телата и душите. Давала е надежда и упование на сънародниците си.
В спектакъла има и втора сюжетна линия, в която се представя бегло и учението на богомилите – затова в заглавието присъства и думата „съвършена“ – степен на посвещение в това учение. Става ясно, че в богомилската йерархия могат да бъдат издигнати и жени – немислим еретизъм за средновековието.
В самата постановка се акцентира върху човешкото в героинята, въпреки представените необичайни преживявания, защото тя все пак е била човек с всички простички желания за обич и семейство.
Моноспектакълът имаше официална премиера на 15.10.2021г. в камерна зала на открита сцена „Сълза и смях“. Времетраенето на постановката е 1.30 ч.
До настоящия момент спектакълът е изигран освен в София, то и в Търговище, Попово, Бургас, Русе, гр. Лимасол – Кипър. Абсолютно навсякъде бе приет с аплодисментите на зрителите и с одобрението им.
Режисурата на постановката е на Христо Стойчев, а музиката на Евгени Господинов.
В спектакъла има и мултимедия, която допълва разказа и внушението за зрителите.
Към настоящия момент постановката се обслужва технически от двама души: осветление и видео – Димитър Лефтеров и звук – Анна Анова.