Захари Каменов и колоните на духовността

За вечните теми в изкуството е говорено много. За вечните лични теми, тези, към които един творец се връща и връща в годините, темите, които захранват цялостното му творчество – не толкова. И това е обяснимо в границите на мимолетността ни. За Захари Каменов вечната тема са Колоните. Не колоните от бетон, камък или дърво, а текстилните колони. Художникът ги изработва от автентичен текстил, който събира из цяла България. Парченца и парчета плат, части от традиционното облекло и домашните тъкани на българи, мохамедани, каракачани и всякакви етноси, Захари съшива и оформя като колони. Колони, по-устойчиви от бетона и желязото, но изискващи постоянна грижа, захранване, пречистване и надграждане. Колоните на духовността.

За първи път Захари Каменов показва своите колони в началото на 90-те години в галерия “Атарай” в София. Следва експонирането им във фондация “Жорж Екли”, Париж, катедралата в Амстердам, галерия “Астри” (2009), Страсбург (2011). Като всеки път колонната инсталация се допълва и трансформира с нови артефакти, текстилни находки на художника, олицетворяващи личните му културни и духовни устои.

Инсталацията е част от изложбата на Захари Каменов “Колони” в столичната галерия “Астри”, осъществена с подкрепата на НФ “Култура”. Другите артефакти са трите живописни платна (маслени бои, колаж, асамблаж и плeксиглас), керамичната скулптура и художественият обект “Колони”, подчинени и развили със своите средства темата за приемствеността, наслагването и съхранението на културните слоеве.

 

 

 

Източник