Млади автори представят изложбата “Различности” в Арт галерия НДК до 19 ноември четвъртък, 05 Ноември 2020

“РазЛичности, vol. 2” е заглавието, което младите творци от Студио “4 уши” са избрали за артистичната си изява в Арт галерия НДК. Тя е продължение на проект от 2019 г. и част от програмата на Пловдив като Европейска столица на културата. Може да бъде разгледана до 19 ноември, всеки ден от 10 до 18 ч., входът е свободен.

Общо 18 художници с над 50 произведения показват работите си, сътворени в различни сфери на пластичните изкуства, дизайна, вътрешната архитектура, дигиталните изкуства и др. “Работите са препратка към отделните етапи и емоционални състояния, през които преминаваме. Чрез абстракция, цвят, материал ние слагаме индивидуален отпечатък върху образа на съвременния български творец, като не се страхуваме от неразбиране, казват художниците. Почти като в афиш ние заявяваме себе си – конкретно и преднамерено, за да се свържем с онази публика, която ще ни се довери.”

Както във всяка съвместна изява на тези различни автори, изложените работи са изработени в разнородни материали и техники. Кристина Вътова и Петя Попова представят серии рисунки с молив, тънкописец, сух пастел. Михаела Каменова, Венцислав Шишков, Светослав Хаджигаев и Ваня Димитрова показват скулптури от метал, сред които “Йо-йо”, “Сън”, “Танц с огън”, “Зенит” и “Възход”. Милена Дечева участва с “Ще се намерим” – цикъл сериграфии, смесена техника. Владимир Мичев, Николай Мартинов, Пламен Петрунов, Христо Кирилов и Валентин Митев показват скулптура и релеф от дърво – “Деструкция”, “Завръщане”, “РазЛичности”, като в последната са използвани 50 вида дърво. Серия порцеланови декоративни чинии представя Златина Кръстева, обекти от хартия – Сирма Маркова, а стоманена пластика “Дъжд” с 18 малки платна – Николета Иванова. Със скулптури от бронз участват Илия Новачев и Цветан Николов, а с дървена кинетична инсталация се представя Иван Ушев.

 

източник