“Набуко” на площада пред Държавна опера – Русе: 21 юли, петък, 20.30 ч.

Втори оперен шедьовър на Верди, в годината, в която се изпълват 210 лета от неговото рождение, ще зарадва публиката в дунавската столица!

На 21 юли, петък, от 20.30 часа, на площада пред Държавна опера – Русе, можете да преживеете творбата от последния период на творческия му път, а именно операта  “Набуко”, която става част от фестивала “Опера под звездите” и това лято.

Историческата драма вдъхновила италианския композитор, недвусмислено доказва, че любовта надделява над всичко!

В ролята на Набуко ще видим един от най-изявените български оперни певци – баритонът Александър Крунев.

Като Абигаиле на сцената ще му партнира сопраното Владислава Гарвалова.

Закария ще бъде басът Момчил Миланов.

Фенена ще представи мецосопраното Андреана Николова, а като Измаеле ще видим и чуем тенора Петър Костов!

 

Диригент ще бъде  Маестро Димитър Косев, а диригент на хора – Стилияна Димитрова – Хернани.

 

След неуспеха на втората си опера – „Крал за един ден“ (1840), Верди е доста разколебан и дълго време не пише музика. Една случайна среща с Бартоломео Мерели, импресарио на прочутата миланска „Скала“ дава импулс на младия композитор да създаде третата си опера – „Набуко“ или „Навуходоносор“. Либретото на Темистокле Солера има за основа библейски сюжет.

„Набуко“ носи на Верди признателност и популярност, разсейвайки всички съмнения около неговия талант. Сам композиторът твърди: „С „Набуко“ започна моята артистична кариера.”

Дебютът на операта е в Миланската „Ла Скала“ на 9 март 1842 г. Безспорният триумф на творбата бележи началото на едно дълго турне из много италиански и европейски театри. Според критиците „Набуко“ е тясно свързана със страстната личност на Верди, а успехът на операта до голяма степен се дължи на грандиозната,  разтърсваща мощ на „Va` Pensiero“, една от най-популярните в света мелодии, възпяваща носталгията на робите по родина и свобода. Италианците през XIX век, все още неоформени като нация и под доминацията на Австрия и Испания, приемат тази мелодия като своя национална песен, песен на хора, копнеещи да видят своята земя свободна от врагове и отново обединена!

 

Билети на каса Опера и на

www.ruseopera.com