Николай Ангелов-Гари показва новите хора в галерия “Париж”

Самостоятелна изложба на известния бургаски художник Николай Ангелов-Гари е подредена до 22 ноември в столичната галерия “Париж”, ул. “Цар Самуил” 47. Заглавието на изложбата – “Новите хора”, обединява 21 живописни платна, изпълнени със специфичната за автора акрилна техника, научи ДУМА от Надя Павлова.

“Новите хора” е цикъл картини, който се занимава с най-актуалните проблеми на съвременното общество. Модерни технологии, бързо хранене, удобни дрехи, откровен сексапил, лека самота, но и известна самодостатъчност са само част от съвременните маркери на новите хора. Много често тези герои държат и малки сладки бебета, което също сякаш се превърна в някаква мода в последно време. Понякога са придружени и от прасенца – домашни любимци. Вкусът към ексцентричното, еко-живеенето, но и бързото препускане, модата, диетите, технологиите и преди всичко повсеместната консумация на целия свят, поета през мобилните екрани – всичко това събира и описва новите съвременни млади хора.

И все пак, този прочит е външният, на първо четене, който се плъзга по повърхността, но на втори план – ще видим, че новите хора не са много по-различни в същността си от нас. Просто усвояват нови, бързи начини на комуникация, живеят така, както светът го изисква от тях; те са адекватни на своята съвременност и ще постигнат не по-малко значими и съществени неща за обществото. Разбира се, ще понесат и своите травми, както всяко поколение. Но новите хора са също толкова ценни, важни и значими, колкото и всички останали преди тях. Важното е да можем да ги приемем, опознаем и да се опитаме да ги разберем, защото новите хора са всъщност нашите порастващи деца.

За първи път пред софийската публика Николай Ангелов-Гари e представен именно от галерия “Париж” през 2011 г. Близо десетилетие по-късно, галерията и художникът отправят своя поглед към “Новите хора” от новия свят. Творбите от изложбата може да се разгледат и онлайн в сайта на галерия “Париж” – www.gallery-paris.com.

Николай Ангелов-Гари е роден през 1978 г., завършва висшето си образование във Велико Търново, специалност скулптура, при проф. Стефан Лютаков. Следват две магистратури по графично изкуство – “Графика” в Шумен (ШУ) и “Grafik Art” в Националната арт академия в Букурещ (UNArte Bucharest), Румъния. До момента има над 20 самостоятелни изложби. Участва в множество колективни арт проекти и събития в страната и в чужбина. Използва различни похвати от магическия реализъм и илюстративната живопис. Носител е на редица отличия, сред които голямата награда “Златен Езоп” от XXII биенале на хумора и сатирата в Габрово, “Художник на десетилетието” от галерия “Ларго”, награда “Млад художник” от СБХ – биенале “Приятели на морето”, и др. Рисува в редица храмове и манастири, сред които Троянската и Бачковската обител.