„Новите хора“ на ГАРИ гостуват в Галерия ПАРИЖ

Галерия ПАРИЖ

представя

НИКОЛАЙ АНГЕЛОВ – ГАРИ

„НОВИТЕ ХОРА“

изложба, живопис

04 – 22 ноември 2020

Официално откриване не беше предвидено!

Галерия ПАРИЖ – ул. „Цар Самуил“ 47, София

 

На четвърти ноември 2020 г.  галерия „Париж“ откри самостоятелната изложба на утвърдения бургаски художник Николай Ангелов – Гари. Заглавието на изложбата „Новите хора“ обединява двадесет и едно живописните платна изпълнени със специфичната за автора акрилна техника.

„Новите хора“ е цикъл картини, който се занимава с най – актуалните проблеми на съвременното общество. Той показва младите хора и техния ежедневен начин на живот. Те са красиви, модерно облечени, заобиколени от всички най – последни марки храни, телефони и дрехи, които са знакови за нашето съвремие и които показват определен статус в обществото.

Модерни технологии, бързо хранене, удобни дрехи, откровен сексапил, лека самота, но и известна самодостатъчност са само част от съвременните маркери на новите хора. Много често тези герои държат и малки сладки бебета, което също сякаш се превърна в някаква мода в последно време. Понякога са придружени и от прасенца – домашни любимци. Вкусът към ексцентричното, еко – живеенето, но и бързото препускане, модата, диетите, технологиите и преди всичко повсеместната консумация на целия свят поета през мобилните екрани, всичко това събира и описва новите съвременни млади хора. И все пак, този прочит е външния, на първо четене, който се плъзга по повърхността, но на втори план – ще видим, че новите хора, колкото и да са ни плашили в началото със своята ненаситност към света, се оказва, че не са много по – различни в същността си от нас, просто усвояват нови, бързи начини на комуникация, живеят така, както света го изисква от тях, те са адекватни на своята съвременност и ще постигнат не по – малко значими и съществени неща за обществото. Разбира се, ще понесат и своите травми, както всяко едно поколение го прави, но новите хора са също толкова ценни, важни и значими, колкото и всички останали преди тях. Важното е да можем да ги приемем, опознаем и да се опитаме да ги разберем, защото новите хора са всъщност нашите порастващи деца.

За първи път пред софийската публика Николай Ангелов- Гари e представен именно от галерия „Париж“ през 2011 г. Близо десетилетие по-късно, галерията и художникът отправят своя поглед към „Новите хора“ от новия свят.

Изложбата на Гари ще продължи до 22 ноември 2020 г. в изложбеното пространството на ул. „Цар Самуил“ 47, София, както и онлайн в сайта на галерия „Париж“. Официално откриване не се предвижда!

Надя Павлова

Николай Ангелов – Гари е  роден през 1978 г. и завършва висшето си  образование във Велико Търново, специалност скулптура при проф. Стефан Лютаков. Следват две магистратури по графично изкуство – „Графика“ в Шумен (ШУ) и „Grafik Art“ в Националната арт академия в Букурещ (UNArte Bucharest), Румъния.

До момента има над 20 самостоятелни изложби. Участва в множество колективни арт проекти и събития в страната и в чужбина.
Работи в стил, характерен за автора. Използва различни похвати от магическия реализъм и илюстративната живопис.
Носител на редица отличия, сред които: голямата награда „Златен Езоп“ от XXII биенале на хумора и сатирата в Габрово, „Художник на десетилетието“от галерия „Ларго“, награда за „Млад художник“ от СБХ- биенале „Приятели на морето“ и др.
Рисува в редица храмове и манастири, сред които Троянската и Бачковската обител.

 

Източник