„Аз ще бъда учен“ вдъхновява децата да следват мечтите си

Финландският тандем Теро Миелонен и Мари Ахокойву дебютира у нас


Кой иска да стане изследовател? „Аз ще бъда учен“ от Теро Миелонен е най-новото попълнение в колекцията за деца на „Ентусиаст“, което впуска малките читатели в необятния свят на науката и ги насърчава да развиват интересите си. Книгата представя единайсет професионални области и техните основни инструменти и методи, използвани от учените. А художничката Мари Ахокойву осигурява безкрайни мигове на забава, като разкрива вълнуващи моменти от изследователската работа.

Теро Миелонен е доктор по атмосферни науки във Финландския метеорологичен институт и изучава ролята на аерозолите в изменението на климата. Вдъхновен от работата си, той и Мари Ахокойву създават „Аз ще бъда учен“. Увлекателна и информативна, книгата умело подтиква децата да следват интересите и хобитата си и след време да ги превърнат в професия.

Изданието съдържа много термини и факти, описани чрез историите на любознателни деца, които, водени от любопитството, тръгват по пътя на откритията. Като малка Кет изследва звездното небе с баща си, а сега работата ѝ е да намира нови планети. Маряне пък обича да търси съкровища и става археолог, който разгадава мистериите на древните култури. Едуардо обожава да играе видео игри. В момента не е професионален геймър, а създава климатични модели и размишлява какъв ще бъде света след сто години.

„Аз ще бъда учен“ е своеобразен наръчник за бъдещи изследователи, който помага на децата да намерят своето място като професионалисти по-късно в живота.

 

Книгата се публикува с финансовата подкрепа на FILI — Finnish Literature Exchange.