Боян Биолчев: Ние, българите сме преселници

Преселението на тракийските българи веднага след началото на Междусъюзническата война през 1913 г. е една огромна трагедия за народа ни тогава и за потомците. Това заяви пред БГНЕС проф. Боян Биолчев.

В литературния клуб „Перото” бившият ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски” представи новата си книга „Преселението”. Новелата пресъздава драмата на българите, прокудени от Източна и Западна Тракия, а главният герой е едно 6-годишно момче.

„Дълги години се въздържах да я напиша. В последната година я написах. Книгата е за преселението на тракийските българи веднага след началото на Междусъюзническата война през 1913 г. Една огромна трагедия за народа ни тогава и за потомците. Аз описвам изкореняването на едно население, неговото брутално изхвърляне, включително и неговата физическа смърт”, заяви авторът на книгата.

Той разкри, че на младини записва на аудиокасети разказите на възрастни жители на стария квартал „Василико” в Царево, които по време на събитията са били деца и имат ясни спомени от преживяното.

На въпрос дали преселението, на което ставаме свидетели днес е проблем, професорът каза, че това е изпитание както за приемната страна, така и за капацитета да се помага, защото става дума за огромни човешки маси. По думите му човечеството вече го е преживявало по време на Великото народно преселение и тогава също е било проблем и то е останало като свидетелство за времето.

„Българите и в славянския си етнически произход, и старобългарски ген или прабългарски, както е най-точно да се каже, сме преселници. Ние просто сме преживели това, но една част от народа ни е трябвало да бяга от българския етнос на едно място, който престава да бъде място за живеене за тях и това е по-голямата трагедия”, обясни Биолчев.

Представянето на книгата беше уважено от настоящия ректор на СУ „Св. Климент Охридски” проф. Анастас Герджиков, писателката Здравка Евтимова, генералният директор на БНТ Константин Каменаров, писателят Георги Марков, певицата Йорданка Христова, писателят Антон Дончев, режисьорът Стефан Командарев и много други приятели, колеги и съмишленици.

БГНЕС