„Дивият кръг” – елитен румънски роман в традицията на Достоевски и Пруст

„Дивият кръг“ (изд. „Персей“, превод Дарина Фелонова) от голямата румънска писателка Аура Кристи е драматичен роман за млада жена, хваната в див и жесток кръг, изтъкан от празнота и самота, дълбоко страдание и желание за изкупление.

Отчуждена от семейството си и болезнено усещаща своята различност от другите, младата и изключително  красива Диана Белински често изпитва границите на позволеното и се бунтува срещу посредствеността, която я заобикаля. Връзката й с много по-възрастния и женен полицай Виорел Мунтяну, която е непрестанна тема за шушукания и одумвания, е само едно от многото проявления на постоянната съпротива на младата жена срещу тесногръдието и конвенционалността. Мунтяну застава начело на разследването на изчезването (по-късно смъртен случай) на младата и талантлива художничка Влада Вилавич.

Този на пръв поглед ясен случай ще бъде катализатор за едно впускане в мрачната бездна на човешкото същество, в неописуемите измерения на болката и страданието, за да се направи опит да се даде отговор на вечния въпрос: колко може да понесе един човек, преди да се прекърши?

Дълбоко психологически и философски роман, следващ традицията на най-големите майстори на съвременния роман: Фьодор Михайлович Достоевски и Марсел Пруст.

Аура Кристи

Аура Кристи е поетеса, прозаик и есеист. Родена е в Кишинев (Република Молдова) през 1967 година. Завършила е Факултета по журналистика на Държавния университет. През 1993 г. получава румънско гражданство и се установява в Румъния. Нейни стихове са преведени и публикувани в Германия, Франция, Белгия, Италия, Швеция, Русия, Съединените американски щати, България, Албания. Тя е главен редактор на списание „Контемпоранул“. Аура Кристи е получавала награди за своите стихове и романи от Румънското министерство на културата, Румънската академия, Съюза на писателите на Румъния, различни литературни списания и други.

 

Аура Кристи

Дивият кръг

978-619-161-264-2

416 стр., 19.99 лв.

Изд. Персей

Роман

Превод Дарина Фелонова