„Дом Витгенщайн” – Виена: Раздадоха наградите „Автор на годината”, чиито създател е Сашка Журков

На 20 януари 2022 г. в Българския културен институт „Дом Витгенщайн” във Виена бяха връчени за първи път литературните награди „Автор на годината”, учередени от г-жа магистър филолог Сашка Журков, издател и собственик на вестниците „Виена днес” (Wien Heute) и „Нов Дунавски вестник” (Neue Donau Zeitung), която е и дългогодишен кореспондент и акредитиран журналист в UNIS – United Nations Information Service – Vienna.

 

Проф. д-р Румяна Конева, директор на БКИ „Дом Витгенщайн”

Вечерта откри с приветствено слово проф. д-р Румяна Конева, директор на БКИ „Дом Витгенщайн”. Тя изрази радостта си, че културният живот се възражда въпреки трудното време и пожела на всички повече срещи и поводи за духовно общуване.

Сред официалните гости бяха представители на Българското посолство, г-н Абдула Шариеф – Президент на UNCAV – Unated Nations Correspondents Association Vienna, гости и почитатели на литературата.

От наградените три авторки две са за проза и една за поезия.

 

Магистър филолог Саша Журков – учредител и инициатор на литературните награди „Автор на годината”

Д-р Анелия Хохвартер е освен офталмолог-хирург и писател. Книгата й „Пътуване” се разпространява с благотворителна цел за нейната инициатива „Локомат за България”. Тя е и активен участник в редица хуманитарни и лекарски мисии по света – Йемен, Зимбабве и Етиопия, където създава първия център за ретинална хирургия.

Втората наградена белетристка е Наталия Стремитина (Шурина), която дълги години живее и работи в Австрия, а романите и разказите й отразяват през погледа на емигранта трудностите и адаптирането към непознатата държава. Има седем книги, преведени на български език. Самата тя е пианист, подкрепя през годините млади руски и чуждестранни таланти в обучението и реализацията.

Третата наградена с „Автор на годината 2021” е Катя Кремзер, която освен на поезията, е отдадена в последните години и на културата и журналистиката, разпространението на българската култура и подкрепа на млади автори.

Вечерта беше разнообразена от изпълненията на млади оперни певци, в съпровод на роял, а актрисата Деси Урумова прочете откъси от книгите на двете белетристки.

Една приятна изненада донесе Поздравителният адрес и обръщението на директора на Националния литературен музей –  поетът Атанас Капралов – към организаторката и учредител на наградите г-жа Саша Журков и към нагредените авторки, които получиха екземпляр от Поздравителния адрес.

 

 

Автори на снимките: Себастиян Журков и Мария Кремзер