Запознайте се с „Момичето, което искаше да спаси книгите“ в нова книга с илюстрации от норвежката художничка Лиса Айсату

С илюстрации от авторката на „Цветовете на живота“ излиза смайващ разказ за вълшебството на думите.

С изящното издание „Цветовете на живота“ Лиса Айсату успя да покори и просълзи хиляди читатели. Сега на български език излиза нова топла и поетична история, в която магията на думите оживява с неподражаемите илюстрации на известната норвежка художничка. Запознайте се с „Момичето, което искаше да спаси книгите“!

Написана от един от най-утвърдените и награждавани норвежки писатели – Клаус Хагерюп, тази очарователна детска книга носи на Лиса Айсату престижната награда „Ordknappen“ за 2018 година, a правата за издаването ѝ са продадени на повече от 30 езика.

Очаква ви незабравимо пътешествие, което  ще ви припомни защо книгата е приятел, без когото не можем.

 

Ана е почти на десет години и много се страхува да порасне. До рождения ѝ ден остават броени дни, а единственото нещо, което я успокоява, са книгите. Защото най-много от всичко Ана обича да чете. Сутрин преди да стане. И вечер преди да заспи. Толкова много, че една от най-добрите ѝ приятелки е библиотекарката госпожа Монсен.

Тази история започва именно в библиотеката, където Ана ходи всеки ден след училище. Сред прашните лавици, изпъстрени с цветни гръбчета, я очакват стотици нови приятели. А и някои неприятели. Но от книгите Ана знае, че животът е такъв – не винаги щастлив и слънчев, а понякога мрачен и тъжен.

Един ден малкото момиче вижда, че госпожа Монсен е разстроена. И когато я пита защо,  Ана за пръв път разбира какво става с книгите, които никой не иска да вземе от библиотеката. Те изчезват. И биват унищожени. Но какво се случва с всички герои, които живеят вътре в тях? С приятелите, които Ана може да открие сред страниците им? Изчезват ли и те?

Решена да направи всичко по силите си, Ана знае, че тя трябва да спаси книгите. Дори ако това значи да ги прочете всичките. Но дали това изобщо е възможно? А още по-интересно става, когато в ръцете ѝ попада една по-различна книга…

Изненадващ и вълнуващ за малките читатели, находчив и забавен за вече порасналите, „Момичето, което искаше да спаси книгитеот Клаус Хагерюп е изящен и пълнокръвен разказ за специалната любов към всички невероятни герои, които живеят в книгите.

В деликатните илюстрации на Лиса Айсату разцъфтява платно от емоции, багри и чувства, чието силно послание обединява всички онези от нас, влюбени в думите и тяхното свойство да рисуват нови магични светове.