Защо никога няма да забравим Пратчет?

 

Фантастиката и фентъзито са като спортен уред за мисълта –

не могат да те отведат никъде, но тренират мускула, с който можеш да стигнеш навсякъде.

 

Днес се навършват 70 години от рождението на Тери Пратчет (28.04.1948). Изобретателят на Света на диска, любимец на деца и възрастни, вплел  хумористична фантастика с философски мисли и вълнуващи истории.

Тери Пратчет е истинска сензация в Британската литература. През 1990 е най-четеният Британски автор. Според класация на thebookpeople  е шестият най-продаван автор в Британия, след имена като Дикенс, Толкин и Дж. К. Роулинг.

Писателят е най-известен с поредицата си „Светът на диска” (Discworld), която съдържа 41 книги. Великата А’Туин е огромна костенурка, която бавно плава в Космоса. На корубата ѝ са стъпили четири гигантски слона. Те от своя страна носят на гърбовете си Светът на Диска.

Стилът на поредицата е хумористична фантастика. Често пародира или черпи вдъхновение от творчеството на Толкин, Дикенс и дори Шекспир, както и от митологията, фолклора и приказките. Поредицата е много успешна – продадени са над 85 милиона копия на 37 езика.

Малко преди публикуването на последната книга от поредицата авторът умира на 66 годишна възраст (2015г.). Още през 2007 той е диагностициран с Алцхаймер. След диагнозата той споделя надеждата си дъщеря му Риана да продължи работа по „Светът на диска”. Авторът не иска приключението да приключва заедно с него. Подобно на баща си Риана също е избрала творчески път, но с промяната на времената се променя и творчеството. Младата дама е сред най-успешните разказвачи в гейминг-бранша.  (Името й се свързва с играта „Принцът на персия”). Тя обяснява защо не иска да пише повече истории за „Светът на диска”:

Те са свещени, те са заветът на баща ми, а аз съм техният пазител – това означава, че трябва да ги браня дори от себе си“

Риана Пратчет прави адаптация на една от книгите на баща си – Волният народец. Романът е едно от общо петте заглавия с приключения на деветгодишната вещица Тифани Сболки. Волният народец на Тери Пратчет е спечелил няколко награди, включително „Locus” за най-добра книга за подрастващи през 2004 г. и „Parenting Book of the Year” за 2003 г. Макар литературният оригинал да е част от т.нар. детски цикъл в „Светът на диска”, бъдещият филм ще бъде предназначен за пораснали зрители.

„Светът на диска” е нещо много повече от поредица романи. Авторът създава и пояснителни книги, има създадени комикси, компютърни игри, настолни игри, пиеси, филми и др. Тази поредица притежава милиони почитатели и до днес, от всички възрасти и по всички краища на света. Магията на Пратчет е, че благодарение на него много деца откриват красотата на четенето. Макар да е делото на живота му, „Светът на диска”не е единственният свят на Пратчет. Първите му книги за възрастни са „Тъмната страна на Слънцето” (The dark side of the moon) и Страта (Strata). Жанрът и на двете книги е научна фантастика.

Ето и някои цитати, от които личи забележителният лек хумор на писателя:

Костенурката е животно, притежаващо скорост, достатъчна му, за да хване марулята.

Времето е наркотик, в големи дози убива.

Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва.

Слънчевата светлина мисли, че е по-бърза от всичко, но греши. Без значение колко бързо пътува тя, тъмнината винаги е там първа и я чака.

Слънцето изгряваше бавно, сякаш се чудеше дали си заслужава труда.

Никой не полудява по-бързо от нормалния човек.

Боговете не обичат хората да не вършат нищо. Ако не са заети непрекъснато, хората биха могли и да се замислят. Част от мозъка съществува, за да не позволи това. И постига резултати. Кара хората да скучаят насред чудеса.

Не е важно какво имаш, а как го имаш. — Баба Вихронрав

Каквото не умира, не може да живее. Каквото не живее, не може да се промени. Каквото не се променя, не може да се поучи. — Баба Вихронрав

Най-бързият начин да стигнеш до някъде е да си вече там.