Излезе от печат „Урокът на лунатика“ от португалския писател Фредерико Педрейра

На 9 юни излиза от печат „Урокът на лунатика“ (изд. “Колибри”, 256 стр., цена: 20 лв.), един завладяващ роман, написан на образен, метафоричен език, който ще достави удоволствие и на най-взискателния читател. Преводът е дело на Илияна Чалъкова, а дизайна на корицата дължим на Капка Кънева и Ванеса Александрова.

За тази силно въздействаща творба, издържана в жанра автофикция, португалският писател Фредерико Педрейра е удостоен с Европейска награда за литература през 2021 година. Писателят лично ще представи книгата си на 16 юни от 18:30 ч. в Casa Libri на ул. „Цар Асен“ 64 в столицата!

„Урокът на лунатика“ майсторски преплита художествена измислица и лични спомени. Авторът се завръща към годините на ранното си детство и на обучението си във Великобритания. От първо лице единствено число, от името на „лунатика“, както сам се нарича, Педрейра странства из стаите на „зелената къща“ на любимите си, ала необратимо остаряващи баба и дядо, по плажовете от незабравимите летни ваканции, хванат за ръка със свидни лели, на презокеански пътешествия с непрестанно очакваната майка стюардеса и на семейни почивки с угрижения баща, из коридорите на познанието в Роял Холоуей в Лондон и из салоните за тържествените семейни чествания. Всички тези места не са ограничени в своите физически измерения, те са и самите хора, и просто мирис, и само вкус, те са чувства и усещания, и до едно са места на паметта.

Авторитетен писател, журналист и преводач, Фредерико Педрейра (р. 1983 г.) завършва висшето си образование в сферата на хуманитаристиката в Португалия и Великобритания и защитава докторска дисертация по теория на литературата в Лисабонския университет. Автор е на десетина книги и е носител на португалските литературни награди „Вашко Граса Моура“ и „Еса де Кейрош“. През 2021 г. излиза романът му „Урокът на лунатика“, с който печели Наградата за литература на Европейския съюз.

 

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

 

Събитието се организира съвместно с Португалски културен и езиков център „Камойш София“.

Този издателски проект е финансиран с подкрепата на програма Творческа Европа на Европейската комисия.