Излезе романът „Сезонът на осите“ на испанската писателка Елиса Ферер

Винаги съм искала да разказвам истории. На 14 години исках да стана режисьор, малко по-късно започнах да пиша сценарии. Докато не разбрах, че това, което най-много обичам, е да си играя с думите, да разказвам истории със средствата на литературата.“

Зад това признание стои Елиса Ферер, авторката на „Сезонът на осите“ (превод: Калоян Игнатовски, 248 стр., цена: 20 лв.). Роман, който умело си играе с думите, защото ни разказва една история на два гласа – единият принадлежи на Нурия, момиченце с трудно детство, другият е на трийсетгодишната Нурия, която се опитва да разплете миналото на своето семейство и влиза в диалог със своя някогашен още непораснал Аз. Това е историята на бавното и мъчително съзряване на героинята – художничка, останала без работа, разделила се с приятеля си и впуснала се в изследване на собствените чувства. Това е история и на надеждата, възтържествувала над болезненото ухапване на осите, които младата жена непрекъснато рисува като символи и вестители на едно ново начало.

Испанската писателка Елиса Ферер (р. 1983 г.) е завършила аудиовизуални комуникации, има диплома за сценарии за игрални филми и магистърска степен по творческо писане. Работила е като сценарист за киното и телевизията, публикувала е статии и стихове в различни списания. „Сезонът на осите“ е първият ѝ роман, който получава наградата на критиката в Испания и е номиниран за Eвропейската награда за литература през 2020 година. Художник на корицата на българското издание е Капка Кънева.

 

Този издателски проект е финансиран с подкрепата на програма Творческа Европа на Европейската комисия.