Класическата и съвременната българска литература на Панаира на книгата във Франкфурт

Среща с Георги Бърдаров и литературно четене за деца са част от програмата на българския щанд

Класическата и съвременната българска литература отново са представени на най-голямото книжно изложение – Международният панаир на книгата във Франкфурт. Събитието започна на 20 октомври и ще продължи до 24 октомври.

Участието на България се реализира от Асоциация „Българска книга“ с подкрепата на Министерството на културата. Щандът на страната ни бе открит официално от вицепрезидента Илияна Йотова, заместник-министъра на културата Весела Кондакова, българския посланик в Германия Елена Шекерлетова, консула ни във Франкфурт Антоанета Байчева, Георги Бърдаров – носител на Европейската награда за литература, в присъствието на български и чуждестранни гости.

В словото си г-жа Йотова акцентира върху важността на книгата като основа на всяка нация, цивилизация и народ. Тя изрази желание държавата да подпомага още повече българската книга, както и готовност за работа за превръщане на намалената на 9% ставка на ДДС върху книгата в постоянна мярка в подкрепа на книгоиздаването. Г-жа Кондакова обърна внимание, че Международният панаир на книгата във Франкфурт е най-голямото културно събитие в Европа за месец октомври и е от изключителна важност, че България е участник в него. Г-н Бърдаров изрази мнение, че българската литература в момента навлиза в своя нов „Златен век“ и поздрави Георги Господинов за получаването на най-голямата литературна награда на Италия „Стрега“.

На българския щанд е представена информация за български книги, автори, издателства, преводачи, илюстратори. Той ще даде възможност и за изграждане на връзки и взаимодействие между български и чуждестранни професионалисти от областта на книгоиздаването и литературата.

За целта на 22 октомври ще бъдат представени програмите за превод на българска литература на чужди езици. Богатата програма на щанда ни този ден предвижда още среща от 17 ч с Георги Бърдаров, представяне на предстоящото девето издание на Софийския международен литературен фестивал, организиран от АБК през декември, както и на каталози с откъси от съвременна българска литература, издавани от Националния център за книгата към Националния дворец на културата.

На 24 октомври от 12 часа на щанда предстои среща с българската диаспора и ученици от българските училища във Франкфурт „Буквар“ и „Васил Левски“. За децата ще бъдат организирани литературно четене и игра.

По време на панаира ще бъдат проведени срещи с представители на FEP – Европейската асоциация на книгоиздателите. Ще бъдат обсъдени наболели за издателския бранш теми, свързани с авторското право в интернет, репрографските права, работата с библиотеки и читатели, законодателни инициативи на ЕС и др.

С Европейската и международна асоциация на книгоразпространителите (EIBF) ще бъдат проведени разговори за защита дейността на книжарите онлайн и след пандемията, законодателни иницативи на местно и европейско равнище и др.

Франкфуртският панаир на книгата е най-голямото книжно изложение в света – както по брой посетители, така и по брой участници. Традиционно той е насочен към индустрията и към продажбата на права върху книги между издателства от различни точки на света. От 2019 г. е отворен и за външни посетители. Форумът се отразява от над 9300 акредитирани журналисти от цял свят. Той има специален фокус върху съвременните дигитални технологии и обединява на едно място издатели и представители на информационните технологии, творческите индустрии, киното и разработчиците на игри.

Асоциация „Българска книга” е единствената организация на книгоиздатели, книготърговци и литературни агенти в България. Тя е сдружение с нестопанска цел в частна полза, основана през 1994 г. В Асоциацията членуват книгоиздатели, книготърговци и литературни агенти, които произвеждат над 90% от книжната продукция в България. Дейността ѝ е насочена към запазване и развитие на националното книгоиздаване, насърчаване развитието на българската книга като уникален продукт на националната култура в общоевропейската съкровищница и стимулиране на четенето като основен фактор за духовното развитие на личността.

Асоциация „Българска книга” организира Софийски международен литературен фестивал и Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи; национална кампния за насърчаване на четенето „Походът на книгите”; представя България с национален щанд на престижни международни книжни изложения в Европа; пеисъжда наградите „Златен лъв” и „Рицар на книгата”; организира пътуващото книжно изложение „Алея на книгата” в различни градове в България; работи с държавните институции за хармонизиране на българското законодателство съобразно европейските стандарти; организира Пролетен базар на книгата и Софийски международен панаир на книгата; участва в международни проекти за развитие на книгоиздаването в Европа.