Представяне на последните две книги на Христина Въчева – поетесата и писател в Хамбург

ДА ИЗГРАДИМ ДНЕШНИЯ СВЯТ СЪС СЛОВО, МУЗИКА И БАГРИ

Христина Недялкова, журналист

Във втория ден на месец юли в Културния център  „Чайковски хаус 2“ в Хамбург, българската поетеса,  писател и журналист Христина Въчева представи последните си две книги: „Гласът на сърцето“ – поезия и „Слово в багри. Неочаквани откровения“ – белетристика и публицистика, свързани с културния живот на българите в Северна Германия през последните близо 8 години.

Христина Въчева

В своето слово Таня Найес, дългогодишен учител в Българското училище и ръководител на музикалната фолклорна група „Българи“ подчерта: „Авторката е филолог, поетеса и журналист на свободна практика. Потомка на българи от беломорска Тракия, родена и израснала в  Родопите, в град Кърджали, нейните стихове за Тракия, Родопа планина и България  звучат едногласно. Те са израз на връзката ѝ с външния свят, на желанието ѝ да преоткрие и съхрани красивите моменти, да изгради представа за повече доброта и хармония в него. Спечелените отличия в национални и международни литературни конкурси и фестивали: “Изящното перо – Чикаго“ 2021,  Международния фестивал „Българска душа на Свята земя“ в град Бат Ям – Израел, през 2021 и  2022 и многократните изяви в Културното дружество в Хамбург са доказателство за висока оценка и творческо съзряване. Доказват го и последните ѝ две книги, – петата и шестата, представени в края на 2022 в родния ѝ град Кърджали, а сега и тук, в Хамбург.“ „Слово в багри. Неочаквани откровения“  бе представена и на 49-то издание на Софийския международен панаир в НДК.

Във вълнуваща мултимедийна презентация, изготвена от Веселин Любенов, син, бяха представени най-важните моменти от книгите ѝ. В стихове, музика и песни бе показана силата и красотата на Българското слово.

 

 

 

 

 

Стихосбирката „Гласът на сърцето“ е едно светло завръщане  към родовите корени, към Родопа и нейните хора, към вярата и нас самите. Където и да се намираме, семейството е корен, въздух и криле. Силата на родното и близките хора около нас, никъде и нищо не може да го замени. „Тази книга е едно завръщане към себе си, към магията на родната Родопа планина и нейната хилядолетна история, към нейните съдбоносни събития, светли и достойни хора. Повелите на сърцето са неотменимо свързани с непомръкващата и извираща обич към корените и изконните български ценности, казва редактора на книгата Звезделина Гечева. В  шестата си книга „Слово в багри. Неочаквани откровения“ авторката е събрала на едно място творби на два различни жанра – белетристика и публицистика, но „това, което ги обединява е посланието ѝ да стигне до душите и сърцата на читателите. И не само това.  Но и да остане там задълго, да се преосмисли и да се променят животи и съдби към по-добро и красиво“, казва Снежана Галчева – председател на Салона за  българска култура и духовност в Чикаго… И продължава: „За това и Христина Въчева, изпява в слово възхитата и преклонението си пред красотите на България и Родопа планина. Прекланя се пред магичността и неразгаданата сила на тази величествена планинска шир, за която очите, сърцето и душата нямат насищане. За тези неподвластни на времето и цивилизацията неща, останали като запазена марка, единствено на това място под небето – звуците на гайдата, плачеща под виртуозното майсторство на свирачи, чийто единствен учител е сърцето, докоснато от Бога.“ В 6-та книга на писателката са отразени събития, художествени изложби, музикални концерти, литературни четения, гостувания на писатели и поети от България.  Звучаха култовите песни: „На многая лета“ в изпълнения на Борис Христов, „Моя страна, моя България“ от Емил Димитров, „Това е България“, изпълнена от Мария Ангелова  и други. Като писател и журналист авторката работи за запазването на българската идентичност в Хамбург и за съхраняването на онези високи духовни ценности, които бликат от сърцето ѝ. Една от малкото български  литературни творци е, които отбелязват активно в художествена и документална форма живота на българите в чужбина. Забележителни са нейните публицистични  статии, в които разказва въодушевено и с много обич за културните прояви от живота на българите в Хамбург

 

„Книгата е едно истинско докосване до красотата на едни други духовни измерения, които тя с любов пренася в днешния свят. За да можем, преминавайки през портала на отминалото време, да изградим днешния свят със слово, музика и багри“, заключава Снежана Галчева, вицепрезидент на Конфедерацията на българските културни организации и  дейци по света.

 

 

В културното събитие  две български фолклорни групи: младия квартет „Дамасцена“ с ръководител народната певица Вики Узунова и ФГ „Българи“, ръководена от Таня Найес поздравиха почитателите на Българското слово. Сладкогласните певици на двата състава създадоха неповторима, вълнуваща, атмосфера за гостите на тържеството и получиха по една роза от Христина Въчева като благодарност за тяхната дарба да създават красота чрез  музиката.

Христина Въчева благодари на своите родители, които са я отгледали и възпитали в духа на човешките ценности, на своето семейство – съпруга си Любен Въчев и децата си Милена и Веселин Любенови, без които тази презентация не би била възможна. Изказа благодарност и към присъстващите в залата почитатели на Българското слово  , които споделиха с нея свободното си време,  за да бъдат заедно тази вечер. В края на вечерта писателката заяви пред своите приятели:“ Надявам се, че с всеки свой стих съм допринесла за укрепването на вашата обич, вяра и щастие.“ Щастлива съм, че тази вечер  вие споделихте с мен Вашата любов към изкуството.“

Вечерта завърши  в приятни разговори на чаша вино и българска погача, гарнирана с мед и шарена сол и сладки вкусотии.