Николай Табаков представи новия си сборник „Р-р-разкази”: премиера в театър “София”

Психо-звуковите вълни на сборника „Р-р-разкази”

Анжела Димчева

Белетристът Николай Табаков не просто пише романи и разкази. Той създава словесни психологически витражи на нашето време. В тяхното сфумато трудно ще открием авторско его. Той пише за чешитите, за хора от селото и града, за незабележимия човек в реалния живот.

 

Премиерата на новия сборник с разкази, озаглавен с нетрадиционното „Р-р-разкази“ (изд. „Захарий Стоянов“, 2022) се състоя на Камерната сцена на театър „София“ и събра повече от 100 почитатели на автора и родната фикшън литература. Сред публиката беше видната белетристка Здравка Евтимова, а за стила и внушенията в разказите говориха трима изтъкнати литературоведи: член-кор. Иван Гранитски, проф. д.ф.н. Георги Каприев и д-р Митко Новков.

„Тази книга бележи нова висота в търсенията на Николай Табаков, той е органичен разказвач, майстор на извайването на характерите. Ако търсим разделението по линия на морално-състрадателното и нагло-рекламното, ще открием, че Табаков е от първия тип автори. Той не организира около себе си шумни провокации, не търси хвалебствени рецензии и клакьори. Знаем, че т. нар. грантови писатели не слизат от екраните и онлайн медиите. Той не е от тях, но този том с ще се превърне в явление, защото писателят следва една утвърдена традиция в нашата белетристика. Ние живеем във времето на моралния Армагедон, но Табаков успява да намери благородни цели за своите герои“ – каза Иван Гранитски, фиксирайки основните параметри на добрия къс разказ.

Георги Каприев погледна назад в творчеството на Николай Табаков, към спецификата на неговите текстове – с точни препратки към Й. Радичков. Той говори за екстазите на времето – за тоталната концентрация на личните истории на фона на времето: „Персонажите тук са „редки птици“, защото това е невидимото. Работата на изкуството е да направи невидимото видимо. Табаков пише всеки ден, той не може да живее, ако не пише“.

От своя страна, Митко Новков навлезе в дълбоките пластове на писането, като сравни разказите със скални късове: „Тези разкази са късове фина словесност, отронени от Голямото ваяние. Подобна мащабност притежава романът му „Ветровете ни мраморни“, а живецът на живота е в малките отронени форми, които преминават в друга епоха на изкуството…“.

Откъс от книгата прочете актьорът Ириней Константинов, а публиката се убеди, че словесният звукопис отговаря на заглавието „Р-р-разкази“. От името на Васил Пиронков – председател на Съюза на предприемачите в Асеновград, писателят  Николай Табаков получи поздравителен адрес и подарък една картина.