Обратното броене на изневярата показва македонски роман

Млада жена се е омъжила твърде рано и е хваната в капана на домашно и психологическо насилие. Сега тя твърдо е решила да избяга от господството, контрола и безмилостните изтезания на съпруга си. Среща друг мъж, който е готов да й даде цялата си любов и разбиране.

Възможно ли е жената да победи в този мъжки свят на постоянни заплахи, опустошение, насилие и изтезания? Възможно ли е да си създаде един нов, свободен живот?

По този начин много интимният и дълбок роман на Фросина Пармаковска “Обратно броене” (изд. „Персей“) представя болезнена и изключително съвременна интерпретация на темата за брака и семейството в ХХI век. Не е случаен фактът, че книгата превръща Фросина Пармаковска в едно от големите имена на съвременната македонска литература и й донася най-престижната награда – „Роман на годината“. У нас е познат предишният й роман – „Вишнева хроника“.

Фросина Пармаковска е майстор на белетристиката, който владее изкуството на изразяването. Романът й “Обратно броене” е написан в 1 л. ед. ч. Героинята сякаш споделя на чаша кафе изповедта си пред приятел. И всичко звучи така, сякаш събитията от романа наистина са се случили в действителност, а не в главата на писателя, измислил историята.

Споделеността е главният белег на книгата. Още в самото начало читателят получава основната, споделена информация за героинята: тя изневерява на съпруга си. Това е ядрото на целия сюжет и въпросът, който го задвижва е: Защо? Каква е причината? Сюжетът се разгръща назад във времето, до ранното детство на героите.

Макар и още млада, Фросина Пармаковска е вече сред забележителните имена в европейската проза.

Фросина Пармаковска

 

Фросина Пармаковска

Обратно броене

246 стр., 14.99 лв.

Изд. Персей

ISBN 978-619-161-249-9