„Последният викингски крал“ се цели право в сърцето на читателя

Средновековна България също има свое място в нашумелия исторически епос

 

Ако сте харесали тв сериала „Викингите“, ако обичате исторически романи със завладяващ сюжет и герои, които остават в сърцето на читателя, „Последният викингски крал“ е за вас. Това е един от акцентите на издателство „Персей“ на предстоящия Панаир на книгата в НДК (7-12.12.).

Автор е един от най-големите съвременни майстори на историческия роман Ян Уве Екеберг („Времето на меча“), който преди 4 години гостува в България. „Последният викингски крал“ е романна серия, в която всяка книга има свой собствен и завършен сюжет. Обединяващ е главният герой – Харалд, който от плахо момче се превръща в славен викинг и военачалник, а след това става не само крал на Норвегия, но предявява претенциите си и към престола на Англия.

„Чиракът на войната“ е първият роман, който разказва за възмъжаването на Харалд и враждата с Рагнар Сигвалдсон. По-възрастният Рагнар се преструва за приятел на Харалд, но крои низък план как да заграби стопанството и богатството на рода му.

Израснал под крилото на властната си майка, Харалд е разглезено момче. Но когато вижда как едноръкият Ране, най-страшният от всички викинги, упражнява бойните си умения, животът му се променя завинаги. Момчето се превръща в най-добрия ученик, който старият викинг е имал. Разбрал за плановете на съседа им Рагнар да си присвои имотите им, Харалд се опитва да го убие, но не успява. Тогава майка му си дава сметка, че ако не иска да го види как умира млад, най-добре е да го повери на стария викинг.

Така започва дългият път на упорития чирак на войната и превръщането му във велик воин. Този път ще го отведе до голямата битка за християнството при Стиклестад, където Харалд е рамо до рамо с полубрат си крал Олав. Когато кралят е убит, а Харалд е очевидният наследник, животът му е застрашен.

Как ще се спаси от враговете си? Ще успее ли да отмъсти на Рагнар, който е унизил сестра му? Ще изпълни ли предсмъртното желание на брат си, краля?

Харалд ще се върне на територията на врага, за да се опита да осъществи всичко това и да докаже, че е най-достойният чирак на войната.

Героят е действителна историческа личност от XI век – нещо като норвежки еквивалент на българския цар Симеон, който превзема Византия и стига до вратите на Константинопол. Става дума за норвежкия крал Харалд III Хардради (Суровия), роден ок. 1015 г. и управлявал от 1046 до 1066 г. Полубрат е на крал Олав Харалдсон, който утвърждава християнството в страната и след смъртта си е канонизиран – свети Олав, един от най-тачените скандинавски светци. С викингите си Харалд се прехвърля в Киевска Рус, достига до Византия, където е нает от императора, участва във войната с арабите в Сицилия, побеждава българския цар Петър Делян в Островската битка (1041) и се връща в Норвегия, където става крал. По-късно предявява претенции и към трона на Англия.

 

Ян Уве Екеберг в България

Талантлив писател, Ян Уве Екеберг ни връща векове назад, за да завладее вниманието на читателя и със страст да разкаже за борба за власт и мъст, жажда за богатство и воинска слава, за любов на фона на варварски дела. Описаните събития и хора са действителни и това прави книгата още по-интригуваща.

През следващите месеци предстои издаването и на следващите два романа от серията „Последният викингски крал“ – „Конникът на дявола“ и „Наемникът на императора“.