ПРЕМИЕРА НА “ДНЕВНИКЪТ НА ВЛАДИ АНАСТАСОВ” 28 април 2023, 17.00, Сцена Ротонда, Държавна опера Варна

На 28 април 2023, 17.00, Сцена Ротонда, по повод 75-годишния юбилей на Държавна опера Варна (1947-2022), ще се състои премиерата на мемоарната книга на дългогодишния диригент на Варненската опера Влади Анастасов “Дневникът на Влади Анастасов”, изд. Direct Services, Варна 2023. Книгата ще представи Виолета Тончева.

Маестро Влади Анастасов, 2001 г.

Маестро Влади Анастасов (21.09.1928, Варна – 09.10.2005, Варна), завършва Втора мъжка гимназия и Държавното музикално училище с цигулка. Още като ученик се изявява като диригент, свири в първия Държавен симфоничен оркестър на Варна. Следва в Държавната музикална академия в София, откъдето е изпратен за 2 години да учи Дирижиране в Пражката музикална консерватория. След завръщането си в България, завършва ДМА в диригентския клас на проф. Асен Димитров.

 

От 1968 г. е свързан с Варненската опера, за която работи в продължение на близо 20 години, като е бил за кратко и неин директор. Тук маестро Влади Анастасов се изгражда като едно от големите имена в българската диригентска школа. Поколения музиканти и оперни певци, израснали под диригентската му палка, пренасят отвъд хребета на времето неговите уроци и високия му музикален вкус.

 

Оркестърът на Варненската опера – 1968, с диригент Влади Анастасов

“Баща ми дирижираше музика от различни жанрове – симфонична, оперна, оперетна, особено му допадаше балетната музика. С тогавашния балетен състав, в сътрудничество с дългогодишните хореографи на Варненската опера, известното семейство Йорданови, той постави редица балетни творби. Балетът „Спартак“ от Хачатурян например беше за него изключително преживяване. От оперните композитори предпочиташе Пучини, харесваше също Верди и създаде на варненска сцена много постановки по негови творби. Държеше на българските заглавия в репертоара както в симфоничната, така и в оперната програма. Поставяше произведения от Парашкев Хаджиев и Красимир Кюркчийски, контактуваше с Панчо Владигеров, когото много ценеше”, разказва Антония Маркова, която е съставител на мемоарната книга на именития си баща “Дневникът на Влади Анастасов”, с подзаглавие “Размисли за човечността, политиката, обществото и личностите в моя живот”.

Шарж на Влади Анастасов