Пътуване през „Долината на страстта“ – ново от издателство „Летера“

Анжела Димчева

Португалската писателка Лидия Жорже умее да изгражда интригуващ сюжет. Успява да грабне читателското внимание и с новата си книга „Долината на страстта“ (изд. „Летера“). Ето любопитните детайли:

В безвремието на португалската провинция една патриархална фамилия живее с тайна, която всички знаят… Един непокорен баща пътува по света и рисува птици; непризнатата му дъщеря събира рисунките, но пътят към него ѝ носи двусмислена близост…
Романът „Долината на страстта“ ни провокира с актуални житейски теми: сблъсъка между поколенията, забързания ритъм, с който се променя животът ни, грешките, които допускаме, кризата на ценностите, какъв е днешният морал, прошката… Бащата на главната героиня е изоставил майка ѝ бременна и е заминал някъде по света. Дядо ѝ накарал брат му да се ожени за майка ѝ, за да избегнат скандала в консервативното общество на малкия град. Книгата разкрива семейните отношения с една необикновена, но много въздействаща стилистика. Романът е удостоен с много отличия, сред които и Премията „Жан Моне“ за европейска литература – Европейски автор на годината.
Ето как определя въздействието на книгата Едуардо Прадо Куелю: „Това, което веднага ме завладя при прочита на тази книга, беше огромната сила на нейното внушение. Малко произведения имат способността да обрисуват ситуация, наситен образ, ярък проблясък и после да черпят енергия от тях, да се понесат в създадения безкраен водовъртеж и да разгърнат мрежа от обстоятелства, да проследят сюжетните линии, които произлизат от тях от един миг, жест, поглед, които бележат целия живот на човек“.
Лидия Жорже е родена през 1946 г. в Алгарве, Португалия. Сред многобройните ѝ творби се открояват заглавията „Денят на чудесата“ (1980) и „Спомени от Дивия град“ (1984), удостоени с Литературната награда на Лисабон. „Брегът на шепота“ е един от най-вълнуващите ѝ текстове за колониалната война. По него е заснет филм на Маргарида Кардозо. „Безкрайната райска градина“ (1995) печели наградата „Бордало“ за литература на Съюза на журналистите. Тя се нарежда и сред финалистите на Интернационалния дъблински литературен конкурс „IMPAC“ през 2003 г. Романът ѝ „Свистящият в градските покриви вятър“ ѝ донася Голямата награда на Португалската асоциация на писателите за новела. Произведенията на авторката са преведени в много страни на различни езици и са приети възторжено от литературните критици. За цялостното си творчество Лидия Жорже печели престижната международна награда „АЛБАТРОС“ на фондацията „Гюнтер Грас“ в Германия през 2006 г. и Голямата награда на Португалската асоциация на писателите – „Милениум Би Ес Пи“.