ИК “Колибри” представя финландската писателка Селя Ахава и нейния роман “Преди да изчезне мъжът ми”

По линия на Българо-финландското дружество за приятелство ще бъде представен романът на съвременната финландска писателка Селя Ахава “Преди да изчезне мъжът ми” (ИК “Колибри”, 2020 г., превод от финландски език: Росица Цветанова) с последваща дискусия по темите и сюжета на книгата.

„Преди да изчезне мъжът ми“ е смущаващ автобиографичен роман. Смущаващ е, защото такива неща по правило не се случват, не и на крехки, умни и очарователни жени като Селя Ахава. Автобиографичен е, защото се уповава на действителната история на писателката, а тя разтърсва живота й до основи. Роман е, защото травматичният опит е поднесен философски – тече паралелно с разказ за откритията на Христофор Колумб, а междинните пространства са архипелаг от малки емоционални фрагменти.

Проявата е насрочена за 4 юли 2023 г. (вторник) от 18:30 часа в културното пространство Casa Libri на ул. “Цар Асен” 64 в София. „Преди да изчезне мъжът ми“, както и новата книга на Селя Ахава – „Жената, която обичаше насекоми“, също в превод на Росица Цветанова, ще се предлагат на място в рамките на събитието.

Ще присъства финландската посланичка у нас Н. Пр. Кристиина Кувая – Ксантопулос.

В хода на събитието се предвижда да бъде основан Фински литературен клуб.