РЦСИ „Топлоцентрала“ ще се състои премиера на българското издание на романа „Пещерата“ от Жозе Сарамаго

На 24 януари, вторник, от 19:00 ч. в РЦСИ „Топлоцентрала“ ще се състои премиера на българското издание на романа „Пещерата“ от Жозе Сарамаго – един забележителен творец и хуманист, неподражаем стилист, носител на Нобелова награда. Книгата ще бъде представена от преводачката Илияна Чалъкова в разговор дискусия със Светлозар Желев и в присъствието на гжа Анаиза Гордино, директор на Португалския културен център „Камойш – София“.

Пещерата“ (Изд. “Колибри”, 383 стр., цена: 24 лв.) е типично сарамаговски роман – с нестандартна пунктуация, проникновени размисли, притчи, библейски препратки, психологическа и философска дълбочина, с тънък хумор и ирония. Авторът с размах рисува релефна фреска на разтърсващите промени в бита и битието на едно семейство и в манталитета на днешното общество.

В едно безименно селце един грънчар и неговата дъщеря изработват глинени съдове в стара примитивна пещ, за да ги продават на безименния гигантски модерен Център. Ала ето че Центърът отказва да купува техните изделия, тъй като вече не задоволяват изтънчените вкусове на клиентите. Тогава баща и дъщеря започват да ваят фигури от глина, но и те са безцеремонно отхвърлени. А зетят на възрастния грънчар работи в Центъра като охранител и тримата се преселват в чудовищния 48-етажен конгломерат от търговски, развлекателни и жилищни пространства, където зловещо разкритие ще преобърне живота им завинаги.

Сарамаго създава изразителна оруелска антиутопия, преосмисляйки Платоновата алегория за пещерата с окованите хора. Символ на илюзорния свят на сенките, на имитацията е Центърът с неговите обитатели, затворени в измамна изкуствена среда, противопоставен на естествените възприятия, на простите, но истински чувства, на верността на едно куче, на една неочаквана любов, на изконната човешка природа.

През 2022 г. отбелязахме 100 години от рождението на Жозе Сарамаго с ново специално издание на романа шедьовър „Слепота“, който е част от Бисерната поредица на издателство „Колибри”. А сега за пръв път на български език излизаПещерата“. По думите на писателя това е и последната книга от своеобразна трилогия, която включва „Слепота“ и „Евангелието по Исуса Христа“. Очакваме Ви на 24 януари в РЦСИ „Топлоцентрала“.

 

Събитието се организира в партньорство с ИнститутКамойши РЦСИТоплоцентрала.