Цветанка Еленкова с награда от Английския П.Е.Н.

 

Цветанка Еленкова спечели наградата на Английския П.Е.Н. с книгата си „Увеличение четиридесет (Ерго, 2016) в превод на Джонатан Дън и издател „Шиърсмън Буукс”. Особено важно е това българско присъствие заради обръщането на внимание от журито върху българската литература въобще, което се случва за втори път от осем години (през 2014 г.  Алек Попов е награден за романа си „Мисия Лондон”) и като се вземе предвид факта, че тази сесия има три утвърдени заглавия от Балканските култури – два романа от Северна Македония и антология от бившите югославски републики.

На 4 август Английският ПЕН обяви списъка с имената на спечелилите водещата им награда за 2022 г., те са общо участници на 18 езика и от 19 страни, като организацията излезе със съобщение за голямото разнообразие от езици, култури и жанрове, които е трябвало да оценява: от магическия реализъм на Тайланд и Лаос до илюстриран пътепис, от италианския готически автороман до поезия за деца от Гватемала, от египетски спекулативен роман до първия ЛГБТ роман от Северна Македония. От началото на съществуването си до сега П.Е.Н. е подкрепил над 300 заглавия със субсидия на стойност над 1 милион паунда. Книгите са избрани на принципа на безспорни литературни качества, ценност на издателския проект и принос към разнообразието на книжната продукция в Обединеното Кралство.

По повод наградата преводачът Джонатан Дън заявява, че преводът е този, който ни дава възможност да се чуваме един друг. Когато това не се случва, тръгваме на война. Той се е обърнал към книгата „Увеличение четиридесет” от Цветанка Еленкова именно заради нейния оригинален подход и обогатяващ аспект – стихотворения, породени от гледането на проби под микроскоп, посещението на водопади в България и вглеждането в дестинации като Берлин и Рим, Лодев и Скопелос. „В свят, където единствено скоростта има значение, е добре да забавим ход и да видим кое е онова, което толкова бързо отминаваме. Преводачите са като паяци, живеят на ничия земя, на ръба, на линията, прекосявайки и съшивайки пространствата.”

 

За повече информация може да посетите сайта на Английския ПЕН: www.englishpen.org