Джером Джером с ново издание на „Трима на бумел“

От 18 декември ще зарадваме почитателите на бляскавия хуморист Джером Джером с ново издание на „Трима на бумел“ в превод на Жечка Георгиева!

„Трима на бумел“ (Изд. „Колибри”, 320 стр., цена: 18 лв.) излиза от печат през 1900 г., единайсет години след главозамайващия успех на „Трима в лодка“. Книгата незаслужено е критикувана като по-слабо продължение на комичния шедьовър и може би в някои отношения тя действително не се издига на висотата на предшественика си. Но коронните епизоди в нея не само че не  отстъпват по експресивност на езиковия изказ, но я задминават със своята енергия и ярка образност! Пътешествието из Германия не предоставя на един писател като Джером възможности да се развихри така, както го прави с лодка по Темза, която той познава в нейното течение до Оксфорд в най-големи подробности, но това с нищо не е навредило на качеството и популярността на описанието с излезлите на бумел англичани. Реката в първия случай обединява комичните фрагменти и запазва целостта на повествованието, докато във втората книга Джером е принуден да се придържа към други правила. Тук той разчита на Германия и на отношението на англичаните към нейния народ.

Джером Клапка Джером е английски писател и драматург, най-популярен с хумористичните си романи и разкази. Роден е през 1859 г. в Уолсол, Централна Англия. През 1873 г. напуска училище, след което работи като железопътен чиновник, учител, актьор и журналист. Придобива известност с втората си книга „Празни мисли на един празен човек“ (1886). „Трима в лодка (без да броим кучето)“ днес може да се намери на всеки език, който разполага с писменост, и няма момент от появата й досега, в който да не е била налична на книжния пазар. От 1892 до 1895 г. Джером издава, заедно с Робърт Бар и Джордж Браун Бърджин, списанието „The Idler“, в което публикуват автори като Идън Филипотс, Марк Твен и Брет Харт. В имперска Германия „Трима на бумел“ е включвана дълги години в списъка за христоматийно четене. И все пак да помним, че причината за появата на тази книга е самият забележителен „бумел” и не по-малко забележителната дружба между трима приятели, които я правят шедьовър, неотстъпващ на „Трима в лодка”.