На български излезе последния криминален роман на Джон льо Каре

На 12 март четем последното произведение на големия британски писател Джон льо Каре, който издигна шпионския роман до висотата на изкуство.

Работи с агенти на терен“ (Изд. “Колибри”, превод: Венцислав Венков, 336 стр., цена: 18 лв.) ни среща с Нат – ветеран от британското разузнаване, който се е прибрал в Лондон при многострадалната си съпруга Пру, убеден, че 47-годишният му стаж е приключил. Службата обаче му възлага нова задача: да поеме Приюта – подчинена на лондонската дирекция недействаща подрезидентура – бунище за преселени изменници с нулева стойност, сред които като „пò стока” се откроява единствено Флорънс, взела на прицел ръководството на отдел „Русия” и украински олигарх с интереси в Русия. Освен че е шпионин, Нат е и запален играч на бадминтон. Понеделнишкият му противник Ед – особняк и върл противник на Брекзит и Тръмп – успява да въвлече Пру, Флорънс и самия Нат в смразяваща кръвта, но и изпълнена с мрачен хумор история, описана от един от най-великите майстори на перото на епохата.

Джон льо Каре е литературният псевдоним на Дейвид Корнуел – едно от най-уважаваните имена в света на шпионския трилър. Полифонични романи като „Най-търсеният човек” и „Изменник по вкуса ни” се концентрират върху сложните междуличностни отношения на персонажите, въпросите на международната сигурност, опасността от тероризъм, религиозната нетърпимост и неопатриотизма. „Екипът на Смайли“ е триумфалният завършек на знаменитата трилогия Карла, която включва романите „Дама, поп, асо, шпионин“ и „Достопочтеният ученик“. В радиоинтервю от септември 2017 г. Льо Каре обяснява, че една от причините да напише „Шпионско наследство“ е желанието му „да се застъпи за Европа“ в навечерието на референдума, завършил с т.нар. Брекзит.  Повечето произведения на Джон льо Каре имат талантливи филмови адаптации.