„Royalteen: Наследникът“ е № 4 на Netflix глобално

Романът, вдъхновил филма, печели младите хора за четенето

Седмица след световната си премиера продукцията на Netflix „Royalteen: Наследникът“ е на четвърто място сред най-гледаните филми на Netflix в световен мащаб. Филмът е № 1 в Норвегия и това не е случайно, защото е създаден по роман на две норвежки писателки. Вдъхновени от реални съвременни кралски семейства писателките Анне Гюн Халворшен и Ранди Фюлехауг създадоха напълно ново кралско семейство. Романът излезе на български преди броени дни в издание на „Книги за всички/ Персей“ (превод на Владимира Старирадева). Това е и един от очакваните хитове на предстоящата следваща седмица Алея на книгата в София.

Филмът е № 3 в Чили, Парагвай, Уругвай и Венецуела. № 4 е в Германия, Франция, Италия, Бразилия, Полша, Португалия, Израел и др. Успехът му се дължи на това, че не е елементарна холивудска любовна история, а поставя и наболели проблеми за днешните млади хора, за които често не се говори. Аудиторията на филма и книгата е и възрастната публика.
И все пак романът „Royalteen: Наследникът“ въплъщава мократа мечта на милиони млади хора днес. Напълно разбираемо е защо тази книга предизвика издателски войни за купуване на правата за страни като Дания, Германия, Норвегия, Италия и Испания. Двете норвежки писателки са написали роман с тийнейджърски уклон, но същевременно успешен и сред всички възрастови групи.
През последните години изследванията на нагласите на читателската аудитория показаха значително намаляване на четенето във възрастовата група 15-25 години. Младите читатели заявяват, че виждат предимствата на четенето, но в същото време литературата не е достатъчно привлекателна, за да си направят труда да започнат.
Разбира се, няма нищо лошо в тези признания. Интернет епохата със сигурност не е създала идеалната основа за насърчаване на задълбочено четене. Струва си обаче да се запитаме до каква степен литературата някога е била в унисон с младите хора. Но точно това е задачата, която си поставят с тази книга писателките Анне Гюн Халворшен и Ранди Фюлехауг, и двете с опит в популярно списание, както и в литературата.
„Royalteen: Наследникът“ разказва историята на 16-годишната Лена и нейната връзка с принца престолонаследник Кале (съкратено от Карл Юхан). Лена се е преместила от Хортен в столицата Осло по причини, които се разкриват постепенно в хода на историята.
В новото си училище, разположено в най-хубавата част на града, тя се озовава до принца, а след това следват драма, емоции, лъжи и предателство. Това е „Gossip Girl“ среща „Пепеляшка“ и реалната история на днешни престолонаследници.
Книгата е написана в наистина увлекателен стил и освен ако не си ледено студен циник, е невъзможно да не се оставиш да бъдеш запленен от сюжета, за което трябва да бъдат поздравени всички замесени.
„Royalteen: Наследникът“ върши чудеса за насърчаването на любовта към четенето сред младите хора, защото се отнася сериозно към интересите на тийнейджърите и не осъжда прилива на екстравагантни емоции, които са неразделна част от пубертета. Освен това не отхвърля терзанията на тийнейджърите като тривиални и неудобни.
„Royalteen: Наследникът“ е точно този вид печеливш разказ – пълен с препратки към популярната култура и анекдоти, които могат или не могат да се коренят в реалността. И такъв разказ, който отказва да издаде морална присъда над развлекателния елемент в клюките, блясъка и хайлайфа. А книгата е много по-яка от всичко онова, което са прочели днешните млади хора.
Освен това сред всички забавления е скрито ясното послание, че животът никога не е съсипан, дори ако изпаднеш в тъпа ситуация. И че е важно да бъдеш себе си, да държиш на себе си според собствените си разбирания, а не на тези около теб.
В рамките на своя жанр „Royalteen: Наследникът“ е наистина добра книга. Защото младите хора не винаги се нуждаят от сериозна литература (каквото и да означава това), а от разказване на истории, които са вълнуващи и забавни. И точно това е, което двете авторки им дават с този роман, превърнал се в хит.

Ранди Фюлехауг
Анне Гюн Халворшен

Royalteen: Наследникът
Роман
Норвежки
Превод Владимира Старирадева
224 стр., 15 лв.
Изд. Книги за всички/ Персей
ISBN 978-619-7535-38-9