Албена Петрович-Врачанска отново в София, специален гост на МФ „Софийски музикални седмици”

Калина Томова

Българската композиторка, живееща в Люксембург, Албена Петрович-Врачанска през последните години се оформи като едно постоянно, но в същото време чакано с голямо нетърпение, музикално присъствие по време на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“. След като написа множество произведенния за столичния фестивал и осигури безброй международни колаборации, през 2020 г. по време на 51-вото издание на Фестивала Албена Врачанска беше един от основните акценти на „Софийски музикални седмици“, а именно беше обявена за композитор във фокус за целия фестивал.

 

Тази година тя се завръща отново, пълна с енергия и идеи, като нейна музика е част от три от концертите в рамките на програмата: на 22 юни в Камерна зала „България“ се състоя празничен концерт по случай Националния ден на Люксембург с участието на Мария Митева – флейта, Евгения Радославова – пиано, и Мирослав Димов – перкусии, като сред композиторите от България и Люксембург, разбира се, основно място заемаше и Албена Врачанска. Този своеобразен „фестивал във фестивала“, отдаден на композиторката, продължава на 26 юни, от 19 часа в Зала „България“, когато виртуозната пианистка Пламена Мангова ще изнесе самостоятелен клавирен рецитал с произведения на Албена Врачанска, Клод Дебюси, Морис Равел, Мануел де Файа и Алберто Хинастера. В същия ден от 17 часа Албена Врачанска ще изнесе и лекция на тема „Тенденции в операта на XXI век“, която ще се проведе в Студио „Музика“ в Концертен комплекс „България“ при свободен вход.

Третият концерт, по време на който софийската публика ще може да се наслади на произведенията на Албена Врачанска, ще се състои на 27 юни в Камерна зала „България“ и ще включва прелюбопитна програма от българската композиторка и Курт Вайл в изпълнение на Тереза Бракалова – мецосопран, и Николай Моцов – тенор, на рояла ще бъде Зорница Гетова. Вокалният рецитал се нарича The Silence Between Us и започва в 17.30.


Чуйте фрагмент от албума “The Voyager” на Албена Врачанска в Зала “България”:
https://www.youtube.com/watch?v=FTdxxquHkxM

Финалните събития на МФ “Софийски музикални седмици” продължават.

Можете да се запознаете с предстоящата програма от официалните фестивални страници:
www.sofiaweeks.com
www.facebook.com/sofiamusicweeks.com/