Две премиери в една концертна вечер: Яна Бурова – цигулка, и Сибила Константинова – пиано: 3 юни, 18 ч. в Камерна зала „България”

Цигулката на Яна Бурова и пианото на Сибила Константинова ще прозвучат на съвместен концерт на 3 юни от 18,00 ч. в Камерна зала „България”, в рамките на 53-ти МФ “Софийски музикални седмици”.

Двете млади дами, вече доказали се на престижните международни сцени с множество концерти и награди, сред които Голямата награда на конкурса по камерна музика „Йозеф Хайдн“ във Виена за Сибила Константинова, която концертира в Барбикан Хол, Саут Банк Сентър, Уигмор Хол, Концертхаус Берлин, стъклената зала на Музикферайн Виена, участва във фестивалите в Делфт, Графенег, европейските музикални седмици в Пасау, Храхтен Фестивал в Амстердам и много други. Освен като концертиращ музикант от 2021 г. Сибила Константинова се е посветила и на академична кариера в Университета за музика и сценични изкуства във Виена, като доцент и ръководител на собствен клас.

Заедно със Сибила Константинова на сцената ще бъде талантливата и известна наша цигуларка Яна Бурова. Те ще представят премиерното произведение за България – Соната за цигулка и пиано в си бемол минор от Арно Бабаджанян, световната премиера на Соната за цигулка и пиано „Inevitable Dance”  на Димитър Бодуров, както и Соната за цигулка и пиано оп.12, № 2 в ла мажор от Лудвиг ван Бетовен.

Цигуларката Яна Бурова завършва известното училище за музика и драма „Гилдхол“, при световноизвестния професор Ифра Нийман, което е последвано от Trinity College, Лондон, като стипендиантка при цигулар Васко Василев. Музикалното й развитие и образование я водят до спечелването на първа награда на J and A Beare за изпълнение на концерт от класически композитор и свири като солист на оркестъра на Trinity College. Яна Бурова изнася концерти в Англия, Европа сред най-престижните зали, като St Marin-in-the Field, Chelmsford Cathedral, Kings Place,  St. James Piccadilly, Imperial Collage. През 2013 г. дебютира на сцената на световноизвестната камерна зала Wigmore Hall. Свири заедно с Чилингириян квартет и Людмил Ангелов на Bulgarian Culture Festival.

В рамките само на една вечер в програмата на 53-ти МФ “Софийски музикални седмици” ще чуете две премиери от две доказани дами на класическата музика.

Фестивалът се провежда под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев
Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община през 2022 г.
Билети на касата на Зала „България”, Билетен център НДК, както и чрез: Eventim.bg, ePay-GO, EasyPay, Bilet.bg и техните партньори.
Билети с отстъпка за учащи и пенсионери.