Композиторът Любомир Денев на 70 години! „Нов театър“ НДК отбелязва юбилея с „ВЕЧЕРЯ В МАНХАТЪН”

„Нов театър“ НДК http://newtheatre.bg/ има честта да Ви покани на представлението на спектакъла „ВЕЧЕРЯ В МАНХАТЪН”  от Любомир Денев по случай 70 годишнината – юбилей на композитора и автор на едноименната джаз-опера на 17.10.2021 г. от 19.30 часа!

Режисьор е Бойко Илиев, сценография и костюми – Жанета Иванова, вокален педагог – Даниела Станкова, а художник на картината – Ема Ванкова. Участват Христина Пипова, Лидия Кулекова, Александър Панайотов, Симеон Владов, както и джаз-квартет в състав: Мартин Марков /пиано/, Арнау Гарофе /саксофон/, Михаил Иванов /бас/, Атанас Попов /барабани/.

Спектакълът е осъществен с подкрепата на Национален фонд ”Култура” и „Музикаутор”, а представлението се реализира със специалното съдействие на Съюза на българските композитори (СБК). Заповядайте!

АНОНС

Сюжетът се гради на основата на проблем на главната героиня – актриса в провинциален театър, на прага на душевен срив, породен от няколко обстоятелства: Неудовлетвореност от работата, загуба на илюзии, конфликт на мечтите от младостта с реалността, допълнени от криза в семейния живот. Въпросите, които повдига героинята от лични се превръщат в общозначими – мястото на артиста в обществото, ролята му в живота, значимостта на изкуството въобще, отношенията артист-публика и необходимостта от взаимност между тях.

Композиторът Любомир Денев, автор на музиката, е също и автор на либретото – сюжет, диалози, стихове, което е залог за оптимално съответствие между музика и текст, както и за логично музикално-драматургично развитие. Произведението е новаторско по отношение на жанра – съчетаване на операта с изразните средства на джаза, което у нас досега не е правено. Вокалните партии, които са предназначени за певци с театрален опит и джазова експресия, са натоварени със силен драматически заряд. Творбата съдържа също комедийни ситуации, парадоксални сцени и много самоирония. В постановката ще си дадат среща театър, вокалното и инструментално майсторство (съпроводът е на джаз квартет в състав: саксофон, пиано, контрабас и барабани), хореография, мултимедия, художествено осветление. Солистите са четирима: Сопрано, Медзосопрано, Тенор и Баритон, като всички с изключение на главната героиня Катя, се превъплъщават в няколко роли – влизайки в нейния измислен свят, с общи усилия, като добри колеги и приятели, ѝ помагат да преодолее психическото разстройство и да се върне от света на разрушителните илюзии в действителността и на сцената.

 

Любомир Денев е роден през 1951 г. Завършва Националната музикална академия – София през 1979 г. Изучава диригентство при проф.Константин Илиев и композиране в класовете на при проф.Цж.Цветанов и проф.Парашкев Хаджиев, а по-късно специализира композиция при проф.Анатол Виеру в гр.Русе, оперно дирижиране при Едуард Даунс в Холандия и симфонично дирижиране в гр.Сиена, Италия при Франко Фрерара. Скоро след дипломирането си, през 1983 г. създава и първия български рок-мюзикъл„Утре в десет”, на сцената на ДМТ „Стефан Македонски” , който е филмиран от БНТ. Следват „Неанапразни усилия на любовта” през 1988 г. на сцената на Камерната опера в Благоевград, „Йестърдей” в Младежки театър „Николай Бинев” – София през 2001 г., „Алис в страната на чудесата” в Кипър през 2016 г., „Лили и вълшебното бисерче” в Софийска опера (2017), „Един безумен ден”  в НТ „Иван Вазов” (2019), „Законът на джунглата” в Пловдивска държавна опера (2020) и „Вечеря в Манхатън” на сцената на „Нов театър” НДК (2021).

Композиторът има множество награди от различни фестивали и конкурси, както от България, така и от чужбина, като през 2020 г. е награден със звезда „Златен век” на Министерство на културата за изключителни заслуги към българската култура.

Любомир Денев твори в различни жанрове – хорова музика, опера-мюзикъл, джаз, камерна и симфонична музика, музика за деца, като също така пише поезия и либрета. Известен е и със своите авторски джаз изпълнения.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *