Културна програма на Институт “СЕРВАНТЕС” в София за месец юли

Икер Елориета 

Имаме удоволствието да ви представим нашата програма за месец юли с предстоящите културни събития, с които се надяваме да събудим вашия интерес.

 

В началото на месец юли, Институт Сервантес-София си партнира с един от най-престижните музикални фестивали в България, Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Тази година организаторите ще предложат на публиката серия от концерти със заглавие „Международен симпозиум – Камерни концерти“, които ще се проведат в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ от 19:00 часа на 4-ти, 5-ти и 6-ти юли. В два от концертите участва признатата испанска пианистка Мария Долорес Гаитан, която заедно със своите колеги ще представят творби на композиторката Жермен Тайефер, принадлежаща към френския модернизъм и на композитора Арнолд Шьонберг принадлежащ към Втората виенска школа.

 

На 21 юли от 19:30 часа в Културен дом НХК Бургас българската публика ще има възможността да се наслади на първия пълнометражен филм на баския режисьор Икер Елориета част от програмата на Международния филмов фестивал Бургас. Филмът „Радиолюбителят“ разказва историята на млад аутист обсебен от радиото, който се бори за своята независимост.
Режисьорът Икер Елориета пристига специално в България със съдействието на Институт Сервантес-София, за да представи филма си пред българските зрители в Бургас.

 

На 22 юли, със съдействието на Институт Сервантес-София, ще се състои концерта на дуета „Muno Na Baka“ от 21:00 часа в Джаз Клуб „Контрабас“ в Пловдив. Дуета, който е съставен от пианиста Енрике Руис и виолончелистката Каролина Галарса определя работата си като пресечна точка между акустичното и елетронното, създавайки наративен музикален дискурс, в който всяка песен е един разказ.