Маримба и пиано разрушават границите между класиката и джаза

Концерт за маримба и пиано ще закрие четвъртия сезон на цикъла за камерна музика “Мотив”. Събитието ще бъде в софийската зала и галерия “Оборище 5” на 21 май от 19.30 ч.

Организаторите от “Модо България” ще представят на публиката българо-френския дуета на перкусионистката Василена Серафимова и пианиста Тома Енко, които свирят заедно вече 10 години. Тяхната музика е съчетание от джаз и класика, повлияна от етно, поп и съвременна музика.

Дуетът от Париж свири на много международни фестивали и събития, а през 2014 г. са гледани от над 1 млн. телевизионни зрители на церемонията по връчването на френските музикални награди “Грами”. Серафимова е първият изпълнител на маримба в историята на престижните отличията.

Две години по-късно немската звукозаписна компания Deutsche Grammophon издава първия самостоятелен албум на българо-френското дуо, с името Funambules.

Родният град на Василена Серафимова е Плевен, където завършва Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков”. Пътят ѝ я отвежда в Париж, където учи във Висшата консерватория за музика и танц, а след това специализира в ню йоркската консерватория “Джулиард”.

Носител е на престижни международни отличия, сред които голямата награда от “Музиката и земята” – София и първа награда от петия световен конкурс за маримба в Щутгарт, Германия.

Има записи както в БНР, така и в Националното радио на Словакия, радио “Франс мюзик” и Национално радио на Мюнхен.

Освен като солист, Серафимова се изявява като камерен изпълнител, оркестрант, артист в театрални и аудиовизуални спектакли. Майсторски класове и рецитали изнася в Европа, Америка и Азия.

Тома Енко е роден в Париж. Потомък на прочутия френски музикален род Казадесю той започва да учи пиано и цигулка на 3 годишна възраст, а когато е на 6 пише първите си композиции.

Като тинейджър сформира първия си квартет на име Enhco & Co, с който през 2006 г. записва и издава своя първи албум Esquisse. След като е избран за талант на Fonds d’Action SACEM (Съюзът на авторите, композиторите и издателите на музика, Париж) Енко започва да изнася концерти както във Франция, така и в различни страни по света като Китай, Япония, Камбоджа, Филипините, САЩ, Мароко, Алжир, Ливан, Буркина-Фасо.

Във Висшата консерватория на френската столица го приемат да учи на 16 години с джаз пиано и цигулка.

Носител е на голям брой международни отличия от фестивали и конкурси. До този момент като композитор е написал над 100 произведения, а малко преди да навърши своята 30 годишнина Тома Енко записва албума Thirty за американската звукозаписна компания Sony Music.

Билетите за концерта вече са в продажба на касите и онлайн в мрежата на “Ивентим”.