Москва-Черьомушки, Хамлет и Рапсодии – най-ярките концертни премиери през февруари

На 5 февруари Симфоничният оркестър на БНР продължава своя концертен сезон в зала „България“. Програмата на вечерта „РАПСОДИИ“ е изключителна и е избрана от ЕВРОРАДИО за излъчване в страни в Европа и Азия. „Този концерт ще бъде вдъхновяващ и за публиката, и за музикантите – споделя главният диригент на оркестъра Марк Кадин – бих го сравнил с мощен витаминен и музикален заряд, необходим за всеки. Чака ни ярка, разпалваща и както винаги особена програма“.

Публиката я очаква селекция от брилянтни оркестрови творби – „солов концерт на оркестъра“. Ще го открие великолепната Рапсодия на Веселин Стоянов, след нея ще прозвучи Рапсодия за кларинет и оркестър на Клод Дебюси, в която солист ще бъде един от най-добрите млади български кларинетисти Кристиян Калоянов. За първи път в България ще прозвучи Унгарска рапсодия №14 на Ференц Лист. Ще чуете и колоритната Румънска рапсодия №1 от Джордже Енескуе – едно от най-известните му произведения. Финалните акорди в програмата ще постави Рапсодия „Вардар“ – най-популярната творба на Панчо Владигеров и едно от най-изпълняваните му произведения у нас и в чужбина. Чрез глобалния медиен алианс Еврорадио, концертът на Радиооркестъра ще достигне до многобройна аудитория по целия свят. Милиони слушатели, сред които и хиляди наши сънародници, ще чуят велики творби на български класици.

На 26 февруари Симфоничният оркестър на БНР с маестро Марк Кадин ще представи друга впечатляваща програма. За първи път в България ще прозвучи театралната музика на Дмитрий Шостакович към легендарните руски спектакли „Москва-Черьомушки“ и „Хамлет“, а Симфония концертанте за виолончело и оркестър от Сергей Прокофиев ще изпълни блестящият солист Александър Сомов.

Повече информация за предстоящите ни събития може да намерите в сайта https://bnr.bg/music или във Фейсбук страницата ни:

https://www.facebook.com/SymphonyOchestraBNR/